Krever PrEP på blå resept

Dagens medisin skriver at Jon Reidar Øyan, leder av Aps homonettverk, krever at den hiv-forbyggende behandlingen PrEP flyttes tilbake på blå resept.

scheduleOppdatert: 16.09.2021

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Her kan du lese saken i Dagen Medisin.

– At PrEP i dag kun kan skrives ut i spesialisthelsetjenesten må være en utilsiktet virkning av den nye sykehusfinansieringen av hiv-behandling, sier Øyan til Dagens Medisin. Det å legge ansvaret for vurderingen av PrEP til sykehusene har skapt lange køer, og gir en reell risiko for at mennesker som står i kø smittes av hiv mens de venter. Øyan forteller til Dagens Medisin at en bekjent i forrige uke sendte han en melding, der han fortalte at han hadde fått time til PrEP-evaluering på Olafiaklinikken – i mai 2022.

– Da er det klart at frykten for at folk kan bli smittet mens de står i kø er reell. Vi må få ned køene, for det første ved å sikre de medisinske poliklinikkene mer ressurser, men også gi mer ansvar til fastlegene. Vi vet at smitten blant menn som har sex med menn (MSM) går nedover. Så dette funker, og da trenger vi mer av det som funker, sier Øyan.

Heldigvis sørget Bent Høie for at PrEP ble innført i 2018. – Som en mann som har sex med andre menn, har jeg selv kjent på hiv-angsten opp gjennom årene, sier Øyan. – Når vi nå vet at kostnadene knyttet til PrEP er veldig lave, mens kostnadene knyttet til hiv-behandling fortsatt er ganske store, så mener jeg det er en «no brainer» og samfunnsøkonomisk veldig lønnsomt å tilby PrEP til de som selv mener de har risikoatferd.

Øyan kommer ikke med lovnader om at dette blir ordnet så fort regjeringsskiftet er gjennomført, men påpeker at selv om det nå skal gjennomføres regjeringsforhandlinger, mener han at kanskje at denne saken løses på et lavere nivå enn det. – Det er tross alt ikke snakk om store kostnader i det lange løp. Jeg har god kontakt med våre helsepolitikere på Stortinget, som Tuva Moflag, som kommer til å lytte på det vi har å si.

– Vi er selvfølgelig svært glade for at Jon Reidar Øyan i Ap minner om vårt ønske om å få PrEP på blå resept, sier generalsekretær i HivNorge Anne-Karin Kolstad. – Vi registrer at han allerede har løftet saken overfor Aps helsepolitikere på Stortinget, noe som gir grunnlag for å være optimistiske, om ikke denne saken blir avgjort før vi får et regjeringsskifte.

– Vi håper helse- og omsorgsminister Bent Høie rekker å få dette på plass før han forlater posten sin som minister. HivNorge har formelt bedt regjeringen og Høie om at PrEP flyttes tilbake fra H-resept til blå resept og fastlegene, da denne forebyggende hivmedisinene ikke hører hjemme i spesialisthelsetjenesten.

I ettermiddag stiller generalsekretær i HivNorge til debatt med statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet på Dagens Medisins hiv-seminar, der nettopp PrEP på blå resept og tilgang på hivmedisin er tema. Kolstad håper at statssekretæren der vil svare på utfordringen fra Øyan og AP.

PrEP på blå resept blir et av temaene under debatten på DM Arena Hiv. Seminaret strømmes direkte på Dagens Medisin fra kl 16-18 i dag. Følg denne lenken til møtet!

Les også

schedule25.07.2024

→ Hvor går vitenskapen om hiv? 

På AIDS2024 møttes tre svært fremstående hivforskere for å snakke om fremtiden i hivforskningen. Dr. Françoise Barré-Sinoussi,  dr. Jeannie Marrazzo og dr. Reena Rajasuriar er i hver sin generasjon blant de aller fremste forskerne på hiv. Og hvor går hivforskningen? 

schedule25.07.2024

→ 100% effektiv hivforebygging

Resultater fra studien PURPOSE 1 viser at den hivforebyggende behandlingen Lenacapavir som injeksjon to ganger i året, er 100% effektiv. Blant deltakerne i studien, var det ingen som var blitt smittet med hiv.