Kunnskap

Kunnskap, bevisstgjøring, ansvarliggjøring og myndiggjøring er nøkkelord når ungdom selv og mennesker som jobber med ungdom skal beskrive hva som må til for å forebygge hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum - Foto: Crestock

labelEmner:

Det er mange aktører på banen for å gjøre noe med å forebygge hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner blant ungdom. Ett felles mål er å sikre lik informasjon, det har de ikke i dag.

De fleste legger dessuten til at læreplanens intensjoner ikke alltid oppnås. Det er også stor forskjell fra skole til skole og fra landsdel til landsdel. Rikke Jordbræk, president i Russens Hovedstyre sier for eksempel at det er viktig å skape bevissthet rundt kjønnsykdommer og hiv/aids, og at de som hadde god seksualundervisning på ungdomsskolen, ikke har hatt noen slik undervisning siden ungdomsskoletiden.

– Derfor er det mye underlige holdninger blant russen, sier Jordbræk, de fleste er livredde for hiv, men tror samtidig at det er noe som ikke angår dem, noe som bare skjer med sløve narkomane og middelaldrende homser.

Russen anklages ofte for uansvarlighet og fyll i russetiden. ROK (Russens Organisasjonskomite) og Russens Hovedstyre prøver imidlertid å ta trusselen fra seksuelt overførbare infeksjoner på alvor: – Vi vet at russen er ekstra utsatt for seksuelt overførbare sykdommer nettopp i russetiden. Derfor er det viktig å skape bevissthet rundt dette, mener hun. – Jeg har aldri hørt noen snakke med kamerater eller venninner om at de har vært redd for kjønnsykdommer og i hvert fall ikke at de har testet seg, fortsetter russepresidenten. – Dermed mangler vi jo nettopp arenaer for å reflektere rundt dette med sex og sikkerhet. I tillegg mangler vi muligheter for å se at dette faktisk er noe som kan ramme oss selv.

Les hele artikkelen

Les også

schedule30.06.2022

→ Noen å snakke med

Etter helgens alvorlige hendelse er vi mange som er berørt på ulike måter. Mange kan ha behov for å snakke med noen og dele de erfaringer vi har gjort oss etter hendelsene i Rosenkrantz’ gate.

schedule24.06.2022

→ Bli med HivNorge i paraden på lørdag

I Spikersuppa i Oslo sentrum er det i disse dager et yrende folkeliv. — Vi i HivNorge har gledet oss lenge til å endelig markere Pride i Oslo igjen. Vi gleder spesielt til paraden på lørdag, og håper mange vil gå sammen med oss, inviterer HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad.