Kunnskapsmangel
Etter hvert som samhandlingsreformen i helsevesenet skrider fremover vil kommunene får større ansvar for å ha et behandlingstilbud til mennesker som lever med hiv. Det betyr at fastlegene oftere vil møte hivpositive pasienter.
scheduleOppdatert: 03.07.2018
createForfatter: Av Olav André Manum
labelEmner:
Dette kan få store følger for livskvaliteten og levekårene til hivpositive. I siste instans kan møtene mellom primærhelsetjenesten og den enkelte hivpositive få alvorlige konsekvenser for det hivforebyggende arbeidet her i landet.
HivNorge hører en rekke historier om fastlegenes og primærhelsetjenestens kunnskapsløshet og hjelpeløshet i møtet med hivpositive pasienter. Anekdotene er mange, for eksempel om fastlegen som tok barna ut av den lokale barnehagen da han fikk vite at en av assistentene der hadde testet positivt for hiv. Hun var pasient hos denne legen. Eller historien om ekteparet som ble sendt fra et lite sted i Norge til Bergen med ambulanse. På brystet hadde de fått festet merkelapper som klart og tydelig fortalte at dette dreide seg om hivpositive pasienter. Ambulansekjøreren kom fra samme bygda som dem, og snart var hele lokalsamfunnet informert. Paret måtte flytte. Og en hivpositiv gravid kvinne fikk i møtet med fastlegen sin anbefalt abort!

Les også
schedule27.06.2025
→ Skeives helse – et globalt anliggende?
Retten til helse er en grunnleggende menneskerettighet som skal gjelde for alle, uansett bakgrunn. Det er imidlertid et stort spørsmål om hvor tilgjengelig helsehjelpen man har rett på er for utsatte grupper i våre samfunn.
schedule25.06.2025
→ Norge gir 10 milliarder kroner til global helse
Norge gir 10 milliarder kroner til vaksinealliansen Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, skriver regjeringen i en pressemelding. Norge er dermed det første landet til å annonsere sin støtte til Det globale fondet for perioden 2026-2028.