Litteraturfestival

Torsdag 18. september åpner en internasjonal litteraturfestival med homofili som tema i Spikersuppa i Oslo. Tidligere styreleder i Pluss/LMA, Adam Powell, er en av deltakerne.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Du store verden

Festivalen, som har fått tittelen «Words – one path to peace and understanding» er rettet mot publikum med et mangfold av litterære aktiviteter og underholdning i teltet – og mot faglige miljøer.  Av deltagende internasjonale forfattere kan nevnes: Dr. Santosh Kumar (India), Albert Russo (Belgia/Frankrike/Congo), Fabio Croce (Italia), Pradip Choudhuri (India), Dr. Amitabh Mitra (Sør Afrika), Elyas Poorgholam (Norge/Iran), Adam Donaldson Powell (Norge/USA), Elias Khoury (Libanon), Natalie Handal (Palestina/USA), og Erling Kittelsen (Norge).  «Words» støttes av Norsk kulturråd, Institusjonen Fritt Ord og Oslo kommune. 

Albert Russo og Adam Donaldson Powell (bildet til venstre) er snart aktuelle med en ny diktsamling som de har skrevet sammen.  Boka heter Gaytude, og er skrevet på fransk og engelsk.  Powell er aktuell med sin nye bok 2014: The Life And Adventures Of An Incarnated Angel; hvis hovedperson er en homofil og hivpositiv engel som er en intergalaktisk superhelt.  Russo har skrevet flere bøker med homofili som tema, inkludert Mixed Blood, Tour Du Monde Gay, L’amant De Mon Père, Journal Romain, Shalom Tower Syndrome, The Zapinette Series, og diverse mindre litterære arbeider. Forlaget Edizioni Croce spesialiserer seg blant annet på homolitteratur. 

Adam Donaldson Powell (født 1954 i Buffalo, USA) er profesjonell billedkunstner (siden 1995) og en forfatter (siden 1987). Han har gitt ut 8 bøker, henholdsvis i USA, Norge og India, så vel som flere korte arbeider i skjønnlitteræreblader. Han har i tillegg skrevet teaterstykker oppført på scene i Norge. Adam kombinerer gjerne hans interesse for samfunns-/verdenspolitikk med kunst, og han har tidligere vært svært aktiv som kunst-/kulturdebattant, med hovedfokus på verdenskunst. Han var også tidligere styreleder i Pluss/LMA (nå HivNorge).

Festivalen åpner offisielt kl. 10 den 18. september, og det vil foregå mange forskjellige aktiviteter samtidig gjennom tre fulle dager. Aktivitetene inkluderer bl.a. underholdning, foredrag og intervjuer på spesielle temaer, stunts, stands, boksignering, samarbeid med og salg av bøker hos Tronsmo bokhandel, informasjon om bokbestilling, bokutstillinger (både i festivalteltet og hos andre litterære institusjoner i Oslo), en spesiell «boklansering» av nye internasjonale titler – musikk og mye mer.

Festivalledelsen har valgt å presentere mangfold som et begrep som inkluderer mer enn kun etnisk tilhørighet og opprinnelse, og er stolt av å kunne presentere noen åpne homofile blant sine internasjonale gjester.  Tre av de ovennevnte internasjonale forfattere skriver og publiserer arbeider som omhandler blant annet homofili, hiv og aids, homoidentitet, homopolitikk osv.  De inkluderer Fabio Croce (forfatter, homoaktivist og forlegger – Edizioni Croce) – Roma, Albert Russo – (litteraturprisvinner og forfatter av mange arbeider skrevet på fransk og engelsk) – Paris, og Adam Donaldson Powell (flerspråklig forfatter med arbeider på engelsk, norsk, spansk og fransk, litteraturanmelder og tidligere hivaktivist) – Oslo.

Programmet inkluderer daglige seminarer med inviterte gjester og eksperter fra Norge og utlandet, som vil tale og debattere mange dagsaktuelle internasjonale spørsmål, blant annet fremmedspråklig forfatterskap, to-språklig forfatterskap og publisering på internasjonalt nivå, med undertema på nye medier og fremtidige distribusjonskanaler.

I tillegg til ovennevnte hovedtemaer blir det også presentasjoner om litteratur som middel for fred og forståelse i verden. Festivalen innledes med et seminar der Erling Kittelsen samtaler med ressurser høyt oppe i bokverdenen – om markedet og leseren. Det blir opplesninger, foredrag, boklanseringer, intervjuer og samtaler. Institusjoner presenterer seg på informasjonsstands, og scenen inntas både av litterære og andre kunstneriske aktører. Det er fri adgang til alle aktivitetene i teltet.

I tillegg til ovennevnte hovedtemaer blir det også presentasjoner om litteratur som middel for fred og forståelse i verden. Festivalen innledes med et seminar der Erling Kittelsen samtaler med ressurser høyt oppe i bokverdenen – om markedet og leseren.

www.du-store-verden.no

Les også

schedule12.06.2024

→ Forebyggende eller risikabelt?

Har du hørt om DoxyPEP? Syntes du økningen av seksuelt overførbare infeksjoner er bekymrende? I enkelte land og på digitale plattformer hører man at antibiotika som forebyggende behandling (DoxyPEP) er løsningen på økningen av seksuelt overførbare infeksjoner. Vil DoxyPEP faktisk være redningen eller vil det forverre antibiotikaresistens-situasjonen?

schedule06.06.2024

→ Faglig påfyll og erfaringsutveksling 

I mai arrangerte HivNorge, i samarbeid med infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, et seminar for ukrainere som lever med hiv. HivNorge erfarer at det stor verdi i å etablere samhold og legge til rette for gode samtaler i trygge omgivelser.