Medisinerstatning
Ernæring har en støttende rolle i kampen mot hiv og tuberkulose men er ikke et alternativ til hivmedisiner, fastslår en sørafrikansk rapport som nylig ble offentliggjort.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Arne Walderhaug
labelEmner:
Rapporten innebærer også en kollisjonskurs med politikken til helseminister Dr. Manto Tshabalala-Msimang som i sin tid tok til orde for å stoppe landets hivepidemi med vitaminer og spesielle matvarer.
Ernæring har en støttende rolle i kampen mot hiv og tuberkulose men er ikke et alternativ til hivmedisiner, fastslo rapporten som ble offentliggjort 20. august. Rapporten er laget av the Academy of Science in South Africa (Assaf), som er Sør-Afrikas fremste vitenskapelige, rådgivende ekspertråd.
Assafs oppdrag var å finne ut om det er en sammenheng mellom ernæring og bekjempelse av hiv, og belegge dette med vitenskapelige bevis.
– Vi konkluderer med at ernæring ikke er en erstatning for antiretroviral terapi. Betyr det at ernæring er uvesentlig? Selvfølgelig ikke. Men vi må skille mellom primærmedisin og det som kan brukes som supplement, sier Barry Mendelow i Assaf, som er en av forfatterne bak rapporten på 300 sider.
Sør-Afrika er blant landene i verden som har flest hivsmittete. Beregninger viser at 12 prosent av landets 47 millioner er smittet.
Les også
schedule27.06.2025
→ Skeives helse – et globalt anliggende?
Retten til helse er en grunnleggende menneskerettighet som skal gjelde for alle, uansett bakgrunn. Det er imidlertid et stort spørsmål om hvor tilgjengelig helsehjelpen man har rett på er for utsatte grupper i våre samfunn.
schedule25.06.2025
→ Norge gir 10 milliarder kroner til global helse
Norge gir 10 milliarder kroner til vaksinealliansen Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, skriver regjeringen i en pressemelding. Norge er dermed det første landet til å annonsere sin støtte til Det globale fondet for perioden 2026-2028.