Medisinerstatning

Ernæring har en støttende rolle i kampen mot hiv og tuberkulose men er ikke et alternativ til hivmedisiner, fastslår en sørafrikansk rapport som nylig ble offentliggjort.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Folkehelseinstituttet

Rapporten innebærer også en kollisjonskurs med politikken til helseminister Dr. Manto Tshabalala-Msimang som i sin tid tok til orde for å stoppe landets hivepidemi med vitaminer og spesielle matvarer.

Ernæring har en støttende rolle i kampen mot hiv og tuberkulose men er ikke et alternativ til hivmedisiner, fastslo rapporten som ble offentliggjort 20. august. Rapporten er laget av the Academy of Science in South Africa (Assaf), som er Sør-Afrikas fremste vitenskapelige, rådgivende ekspertråd.

Assafs oppdrag var å finne ut om det er en sammenheng mellom ernæring og bekjempelse av hiv, og belegge dette med vitenskapelige bevis.

– Vi konkluderer med at ernæring ikke er en erstatning for antiretroviral terapi. Betyr det at ernæring er uvesentlig? Selvfølgelig ikke. Men vi må skille mellom primærmedisin og det som kan brukes som supplement, sier Barry Mendelow i Assaf, som er en av forfatterne bak rapporten på 300 sider.

Sør-Afrika er blant landene i verden som har flest hivsmittete. Beregninger viser at 12 prosent av landets 47 millioner er smittet.

 

Les også

schedule23.12.2024

→ La oss bekjempe ensomhet og utenforskap sammen

Atter igjen nærmer seg tiden som kommer som julekvelden på kjerringa. Påminnelsene om at jula er foran oss kommer stadig tidligere, så tidlig som midt i september var de første tegnene til den forestående høytiden på plass i utvalgte butikker.

schedule19.12.2024

→ Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina

I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.