Mord

Global Network of People Living with HIV (GNP+) har siden 2005 overvåket bruken av kriminalisering i 42 europeiske land. Overvåkningen ble utvidet i 2008 til å omfatte mer enn 200 land og juridiske territorier.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

Det foreløpige resultatet av overvåkningen ble presentert på en poster torsdag. Resultatet er ikke flatterende for Norge.

På tabellen over hvilke land som har flest domsfellelser på grunn av kriminalisering av hivsmitte kommer Norge på 7. plass med 14 domfellelser, bare en mindre enn Frankrike som har hatt 15 i samme periode. På topp ligger USA med mer enn 200 tilfeller. Norge ligger likt med langt mer folkerike land som Nederland og Tyskland, men foran Storbritannia.

Andre nøkkelfunn fra overvåkningen avslørte blant annet at

• mer enn 30 land hadde brukt ikke-hivspesifikke lover i saker som omhandlet hivsmitte eller det å utsette andre for slik smitte

• Mer enn 45 land hadde innført spesifikke lover som forbød hivsmitte eller det å utsette andre for slik smitte siden overvåkningen begynte

• Antallet tilfeller som blir prøvd for domstolene, går ikke ned

• En person har blitt dømt for mord på grunn av hivsmitte

• Man har også sett flere tilfeller av tiltale og domsfellelse for smitte gjennom spytt

• Det er i Europa og USA at vi har de fleste tilfellene av påtale

Forfatterne bak rapporten N. Myambe og T. Gaudet var dessverre ikke til stede da vi fanget opp plakaten. Vi klarte derfor ikke å få noen kommentarer fra dem.

GNP+

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.