Mpox-utbrudd i Oslo

HivNorge er gjort kjent med det er oppdaget tre tilfeller av mpox i Oslo. Noen av de smittede har vært på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. oktober og 12. oktober. Alle som har vært på disse arrangementene og opplever å ha symptomer på mpox bør oppsøke lege for å sjekke seg.

scheduleOppdatert: 25.10.2024

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

I Oslo kan man kontakte Olafiaklinikken for en undersøkelse, test og eventuelt behandling. Er du utenfor Oslo, kontakt din fastlege eller en infeksjonsmedisinsk klinikk ditt lokale sykehus. 

Alle som har vært på disse festene og ikke har symptomer bør unngå seksuell kontakt til det har gått 21 dager etter festen. 

Symptomer på mpox kan minne om influensa, men man får ofte i tillegg utslett som utvikler seg til blemmer. Utslett vil oftest begynne på smittestedet og kan minne om vannkopper.      

For de som får alvorlig forløp av mpox er sykdommen svært smertefull, og flere blir innlagt på sykehus for smertelindring. For mennesker med normalt immunforsvar, slik som velmedisinerte hivpositive, er sykdommen svært sjelden dødelig.  

Uvaksinerte som har hatt sex eller hudkontakt med personer i miljøer der det er vanlig med flere seksualpartnere eller deltar på fester der det legges til rette for sex på stedet bør unngå sex eller hudkontakt i tre uker. 

HivNorge mener alle menn som har sex med menn bør vaksinere seg mot mpox.

Vaksinen tilbys menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte, altså de som har nye eller flere seksualpartnere. 

Har man hatt seksualkontakt med en som har sannsynlig eller bekreftet mpox innen de siste 4 dagene bør man ta rask kontakt med smittevernskontoret i bydelen man bor i for å få «post-eksponeringsvaksine» (PEPV). 

Mpox-vaksinen settes i kommunen du er bosatt i:

  • For Oslo sin del skjer dette på Nydalen Vaksinesenter. Du må bestille time på forhånd på ved å ringe 40 41 02 51. Du kan ikke bestille time på nett eller e-post. Bor du utenfor Oslo kan du kontakte kommunen der du bor. Noen infeksjonsmedisinske poliklinikker tilbyr vaksine til sine pasienter som lever med hiv eller er prep-brukere. 
  • Bærum har samarbeid med Oslo, kontakt Nydalen vaksinesenter.  
  • Lillestrøm: Ta kontakt for å gjøre en avtale enten ved å sende mail til bookingstotte@lillestrom.kommune.no, eller per telefon 94 00 70 02.
  • Øvrige kommuner på Nedre Romerike: Ta kontakt per telefon 940 08 756 eller e-post til reisevaksine.smittevern@ralingen.kommune.no.
  • Bergen: Ring Smittevernkontoret på 55 56 58 80, for å bestille time, eller kontakt Haukeland sykehus. 
  • Trondheim: Ring Vaksinasjon- og smittevernkontoret på telefon 72 54 08 50. 
  • I Østfold er mpox-vaksiner tilgjengelig via Fredrikstad vaksinasjonssenter, vaksinetelefonen 69 30 63 74 https://www.fredrikstad.kommune.no/tjenester/barn-familie-utdanning/barn–og-familietjenester/helsevern/vaksinasjon/

Les også

schedule19.12.2024

→ Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina

I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.

schedule18.12.2024

→ HivNorge søker ny kollega

Motiveres du av arbeid for rettigheter, likeverd og mangfold? Og mot diskriminering og stigma? HivNorge søker en rådgiver i 100% stilling, i en dynamisk og innflytelsesrik organisasjon.