Myndiggjøring av kvinner

En gele som skal hindre hiv fra å trenge seg inn i kroppens celler har foreløpig vist lovende resultater. Dette kan gi kvinner økt kontroll over sitt eget liv og sin egen kropp.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Den kanskje beste nyheten fra AIDS2010 konferansen hittil ble presentert tirsdag. Da presenterte nemlig det sørafrikanske forskningsinstituttet Centre for the AIDS Programme of research (CAPRISA) resultatene av en undersøkelse om forebygging av hivinfeksjon hos kvinner. Middelet er en mikrobedrepende gele som inneholder antiretroviral medisin. Resultatene er lovende, for å si det mildt.

pressemeldingen fra CAPRISA

Dersom disse resultatene kan bekreftes i nye undersøkelser og middelet kan tas i bruk, vil det bety en reduksjon av smittetallene med mer enn en halv million tilfeller i Sør-Afrika alene i løpet av det neste tiåret, heter det videre i pressemeldingen. Hva et effektiv middel av denne typen kan bety for å forebygge hivinfeksjon på verdensbasis, kan vi foreløpig bare spekulere i.

På konferansen i Wien ble det understreket at dette medikamentet er et viktig bidrag til å myndiggjøre kvinner og gi dem økt kontroll over sitt eget liv og sin egen kropp, noe som sees som en svært viktig forutsetning for at kampen mot epidemien skal lykkes. Kvinner kan bruke et slikt forebyggende middel uten å måtte støtte seg på menn, slik for eksempel kondombruk forutsetter. I situasjoner hvor seksuell vold er en del av virkeligheten, som for eksempel i krigen i Den demokratiske republikken Kongo, kan medikamentet forebygge hivsmitte selv om voldtekter forekommer i stor skala.

– Vi hilser nyheten om et forebyggende middel som gir kvinner større kontroll over egne liv og helse, sa for eksempel dr. Julio Montaner, lederen for konferansen i sin uttalelse til pressen.

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.