Myndighetene svikter sikrere sex

Helsedirektoratet har gjort gratis kondomer tilgjengelig for alle. Dessverre registrerer HivNorge at andre smitteforebyggende tiltak, som slikkelapper, ikke får samme prioritering fra myndighetene.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Bente Bendiksen

labelEmner:

Slikkelapp og kondomer

www.gratiskondomer.no

Imidlertid gir dette kun beskyttelse ved oralsex eller samleie. For å kunne praktisere sikrere sex er det også behov for beskyttelse ved slikking. På markedet er det tilgjengelig slikkelapper som gir den nødvendige beskyttelsen mot uønsket smitteoverføring. HivNorge har erfart, blant annet under stands i sommer, at det er etterspørsel etter slikkelapper og at den er økende etter hvert som kjennskapen til den er blitt større i befolkningen.

 

Myndighetene ser dessverre ikke det samme behovet som HivNorge for å gjøre dette smitteforebyggende tiltaket like tilgjengelig for befolkningen som kondomer. Helsedirektoratet argumenterer med at slikkelappene er tilgjengelige via helsestasjoner og organisasjoner som Helsedirektoratet samarbeider med. Dette vurderer HivNorge at ikke er tilstrekkelig, og mener at slikkelappene bør gjøres allment kjent og tilgjengelige for hele befolkningen. Her har myndighetene en jobb å gjøre!

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.