Nå kommer sesongens influensavaksine 

Høsten er her og vi vil gå i møte en ny influensasesong. Mennesker som lever med hiv kan ha økt risiko for alvorlige komplikasjoner ved influensa på grunn av et svekket immunforsvar og er blant de 1,6 millioner mennesker som anbefales å ta vaksinen hvert år i Norge.

scheduleOppdatert: 09.10.2024

createForfatter: Veronika Gorbova

labelEmner:

Vaksinasjon reduserer risikoen for alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse, spesielt hos personer med lavt CD4-tall.  

Anbefaler vaksinering 

For influensasesongen 2024/2025 anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) den inaktiverte influensavaksinen for mennesker som lever med hiv. Vaksinen beskytter mot fire ulike influensavirusstammer (to A-stammer og to B-stammer), basert på anbefalinger fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). 

Vaksinen beskytter 

Effekten influensavaksinene har varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det vil si at omtrent 6 av 10 av de som vaksineres er beskyttet mot influensa. Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres. Noen får influensa til tross for vaksine. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp. 

Tilleggsråd 

I tillegg til vaksinasjon, bør alle, også mennesker som lever med hiv, ta generelle forholdsregler, som god håndhygiene, unngå kontakt med syke mennesker og holde seg hjemme ved sykdom. 

Hvor kan jeg bli vaksinert? 

Det er kommunene som organiserer vaksinasjon av risikogruppene lokalt. Vaksinen bør gis før vinterens influensasesong (dvs. fra oktober til desember). Vaksinasjon under en influensaepidemi, dvs. etter at sykdomssesongen er i gang, kan ha en mer begrenset ef­fekt. Vaksine anbefales likevel for personer i høyrisiko­gruppene som ikke er blitt vaksinert før sykdomssesongen begynner. 

For å finne ut hvor du kan få satt vaksinen, kan du sjekke nettsidene til din kommune eller fastlegekontoret ditt. 

Hva koster influensavaksinen? 

Det kommer an på hvor du bor. Det er opp til kommunene, legekontorene og vaksinasjonsstedene å bestemme prisen for å sette vaksinen. Folkehelseinstituttet har gått bredt ut og gitt beskjed om at det er viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha vaksinen har råd til å ta den. Snakk med fastlegen eller sjekk kommunens nettsider for å forhøre deg om pris. 

Hvorfor er det ulikheter i pris? 

Det er ingen regulert fast pris for å sette influensavaksine på personer i risikogruppene, og det er dermed opp til kommunene, legekontorene og vaksinasjonsstedene å bestemme totalprisen for vaksine og vaksinering. 

Selve vaksinen koster 100 kroner fra Folkehelseinstituttet til kommuner og fastleger. Det pasienten betaler utover 100 kroner er dermed vaksinasjonsstedets pris for å vaksinere. 

Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og alle som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering. Dette gjelder også personer i målgruppene. 

Les også

schedule14.10.2024

→ Høringsrunde i Helse- og sosialkomiteen

Helse- og sosialkomiteen inviterer til høring i anledning årets statsbudsjett. HivNorge benytter muligheten til å jobbe videre for å opprettholde finansieringen av hivfeltet. Les høringsinnspillet i sin helhet her.

schedule09.10.2024

→ Nå kommer sesongens influensavaksine 

Høsten er her og vi vil gå i møte en ny influensasesong. Mennesker som lever med hiv kan ha økt risiko for alvorlige komplikasjoner ved influensa på grunn av et svekket immunforsvar og er blant de 1,6 millioner mennesker som anbefales å ta vaksinen hvert år i Norge.