Nå nærmer det seg årets influensasesong

Omtrent 1,6 millioner nordmenn hører til i en av risikogruppene som anbefales å ta en vaksine mot sesonginfluensaen, deriblant alle som lever med hiv.

scheduleOppdatert: 23.09.2020

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Kommunen organiserer vaksinasjon for risikogrupper. Ta kontakt med din fastlege eller undersøk din kommunes hjemmesider for å finne ut hvor du kan ta vaksinen. Du kan også sette vaksinen på enkelte apoteker, hør med ditt lokale apotek om de har en ordning for dette. Husk å forhøre deg om pris dersom du velger å sette vaksinen på apotek, denne vil kunne variere.

Kun 50,- for risikogrupper

Én dose influensavaksine koster i år 50 kroner for mennesker i risikogruppen. Dersom du har frikort får du vaksinen gratis. Prisen for å sette vaksinen kan variere, men dersom du tar vaksinen hos fastlegen vil du i år kun betale 50 kroner for vaksine og injisering.

Infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Ullevål sykehus OUS melder at de i år ikke vil ha kapasitet til å tilby denne vaksinen til de som har kontroll nå på høsten, men oppfordrer alle til å oppsøke sin fastlege for å få tatt influensavaksinen.

Om influensa

For de som er i risikogrupper kan sesonginfluensaen forverre eksisterende helseutfordringer, eller så kan eksisterende sykdom gi et tyngre sykdomsforløp av influensa.

Det finnes mange ulike typer influensavirus, som deles inn influensa type A og influensa type B. Type A og type B er arter med mange varianter virus i hver del. Influensavirusene muterer og endrer seg raskt, derfor er vaksinen ulik fra år til år. WHO har et overvåkningsorgans som registrerer hvilke varianter av influensa som dukker opp rundt om i verden, og vaksinen lages på bakgrunn av hvilke varianter som det vurderes som sannsynlig at vil få stor spredning. Sesonginfluensavaksinene inneholder tre eller fire influensavirustyper – to A-stammer og en eller to B-stammer.

I følge Folkehelseinstituttet varierer effekten av influensavaksinen fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det vil si at omtrent 6 av 10 av de som vaksineres er beskyttet mot influensasykdom. Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres. Noen får influensa til tross for vaksine. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp, som er særlig viktig for mennesker som befinner seg i ulike risikogrupper. Du kan lese mer om influensavaksinen og hvem som befinner seg i risiogrupper på www.helsenorge.no.

Smittevernsrådene som beskytter deg fra coronaviruset beskytter deg også fra influensa. God hoste- og håndhygiene vil være ekstra viktig i månedene som kommer.

Influensavaksinen beskytter ikke mot Covid-19.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.