Norge og Island går sammen om innkjøp av hiv-legemidler  

Denne uke kunne Norske Sykehusinnkjøp kunngjøre at en avtale om innkjøp av hiv-legemidler og biologiske TNF-hemmere inngås mellom Norge og Island ved Islands nasjonale universitetssykehus Landspitale. 

scheduleOppdatert: 04.09.2024

createForfatter: Evgeniya Khoroltseva

labelEmner:

Norge har vært pådriver for avtalen og inviterer Island å være med på anbudsrunder. Avtalen kan potensielt bidra til en bedre og sikrere tilgang på medisiner mennesker som lever med hiv bruker, samt pasienter som lever med kroniske sykdommer. Det ville også gi et positivt utslag på pris. Hiv-medisinene og TNF BIO-legemidler er høyt etterspurte i Norge og er dyre, sier avdelingsleder for anskaffelser i Sykehusinnkjøp Nicolai M. Bjørnæs, slik at alle besparelser i helsevesenet er ønskelige.  

Victor Betancourth, foto: HivNorge

-Vi synes at det er bra med et samarbeid om innkjøp av hiv-medisiner. Dette kan være et viktig skritt for å sikre god forsyning av disse livsviktige legemidler, sier apotekeren i Apoteket 1 i Torggata i Oslo, Victor Betancourth.

Anskaffelse av medisiner utgjør per dagens dato en årlig kostnad ca 450 millioner kroner for hiv-medisiner og 750 millioner kroner for TNF BIO-medisiner årlig.  

Sykehusinnkjøp skriver i en pressemelding at det er høyt ønskelig at flere nordiske land er med på sikt for innkjøp av medisiner. Både for å være en sterkere aktør internasjonalt og for å få prisene ned.  

Avtalen mellom Norge og Island trer i kraft i 2026.  

Les også

schedule04.09.2024

→ Norge og Island går sammen om innkjøp av hiv-legemidler  

Denne uke kunne Norske Sykehusinnkjøp kunngjøre at en avtale om innkjøp av hiv-legemidler og biologiske TNF-hemmere inngås mellom Norge og Island ved Islands nasjonale universitetssykehus Landspitale. 

schedule02.09.2024

→ Om å leve med hiv på Kantarallenhjemmet 

– Vi er fast bestemt å prioritere øking av kunnskap og kompetanse hos våre ansatte, sier kvalitetssjef på Kantarellenhjemmet i Oslo, Nenad Nakic. – Vi hadde flere med hiv her hos oss i de siste årene og det er viktig å ivareta folk som benytter seg av våre tjenester.