Norge og Island går sammen om innkjøp av hiv-legemidler  

Denne uke kunne Norske Sykehusinnkjøp kunngjøre at en avtale om innkjøp av hiv-legemidler og biologiske TNF-hemmere inngås mellom Norge og Island ved Islands nasjonale universitetssykehus Landspitale. 

scheduleOppdatert: 04.09.2024

createForfatter: Evgeniya Khoroltseva

labelEmner:

Norge har vært pådriver for avtalen og inviterer Island å være med på anbudsrunder. Avtalen kan potensielt bidra til en bedre og sikrere tilgang på medisiner mennesker som lever med hiv bruker, samt pasienter som lever med kroniske sykdommer. Det ville også gi et positivt utslag på pris. Hiv-medisinene og TNF BIO-legemidler er høyt etterspurte i Norge og er dyre, sier avdelingsleder for anskaffelser i Sykehusinnkjøp Nicolai M. Bjørnæs, slik at alle besparelser i helsevesenet er ønskelige.  

Victor Betancourth, foto: HivNorge

-Vi synes at det er bra med et samarbeid om innkjøp av hiv-medisiner. Dette kan være et viktig skritt for å sikre god forsyning av disse livsviktige legemidler, sier apotekeren i Apoteket 1 i Torggata i Oslo, Victor Betancourth.

Anskaffelse av medisiner utgjør per dagens dato en årlig kostnad ca 450 millioner kroner for hiv-medisiner og 750 millioner kroner for TNF BIO-medisiner årlig.  

Sykehusinnkjøp skriver i en pressemelding at det er høyt ønskelig at flere nordiske land er med på sikt for innkjøp av medisiner. Både for å være en sterkere aktør internasjonalt og for å få prisene ned.  

Avtalen mellom Norge og Island trer i kraft i 2026.  

Les også

schedule31.03.2025

→ En hilsen fra styreleder 

Først av alt vil jeg si tusen takk for tilliten. For to år siden, da jeg tok over ledervervet i HivNorge etter min forgjenger, Leif-Ove Hansen, tenkte jeg det var galskap å begi seg ut på dette. Jeg hadde ingen erfaring med å lede en organisasjon av dette kaliber, og jeg så med stor ærefrykt på å skulle fortsette i de enorme fotsporene til min forgjenger. 

schedule24.03.2025

→ Møter stengte dører og får ikke tilgang til behandling

Amerikanske og europeiske kutt i økonomisk bistand til global helse, har gjort at hundretusenvis av mennesker står uten livsnødvendig behandling for tuberkulose. Kuttene kan reversere flere tiårs arbeid med å bekjempe denne sykdommen.