Norges første undersøkelse om chemsex

Chemsex blant menn – en spørreundersøkelse. Forfattere: Åse Haugstvedt, Eirik Amundsen, Rigmor C. Berg

scheduleOppdatert: 04.09.2018

createForfatter: Leif-Ove Hansen

labelEmner:

Formålet med undersøkelsen var å kartlegge forekomsten av rusmiddelbruk under sex (chemsex) blant et utvalg av mannlige pasienter ved Olafiaklinikken i Oslo, en poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner. Vi ønsket også å se hvilke variabler innen psykisk helse, seksuelt overførbare infeksjoner og seksualatferd som var assosiert med chemsex for menn som har sex med menn (msm) og menn som har sex med kvinner (msk), skriver forfatterne på Tidsskriftet.no

Her kan du lese en kort oppsummering av spørreundersøkelsen.

Hovedfunn
Blant et utvalg av mannlige pasienter på Olafiaklinikken hadde 14 % brukt rusmidler under sex (chemsex) i løpet av det siste året. 17 % av disse var msm og 12 % msk.

Blant dem som hadde hatt chemsex, var det flere i gruppen msm som rapporterte om hiv- og syfilisinfeksjon, mer enn ti sexpartnere og deltagelse på sexfest enn i gruppen msk.

Chemsexbrukere blant msk rapporterte også om psykiske plager.

Konklusjon
Chemsexbrukere blant msm bør informeres om mulig økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv, og tilbys regelmessig testing for disse infeksjonene. Helsevesenet bør unngå moralisering og fokusere på informasjon om skadereduksjonstiltak.

Les hele publiseringen på Tidsskriftet Den Norske legeforening
Les også Ketil Slagstads artikkel Sex dop og legers ansvar

Les også

schedule09.05.2025

→ Noen å snakke med?

Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.

schedule08.05.2025

→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?

Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.