camera_altFOTO: HivNorge
Norges første undersøkelse om chemsex
Chemsex blant menn – en spørreundersøkelse. Forfattere: Åse Haugstvedt, Eirik Amundsen, Rigmor C. Berg
scheduleOppdatert: 04.09.2018
createForfatter: Leif-Ove Hansen
labelEmner: Chemsexforebygginghivskadereduksjon
Formålet med undersøkelsen var å kartlegge forekomsten av rusmiddelbruk under sex (chemsex) blant et utvalg av mannlige pasienter ved Olafiaklinikken i Oslo, en poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner. Vi ønsket også å se hvilke variabler innen psykisk helse, seksuelt overførbare infeksjoner og seksualatferd som var assosiert med chemsex for menn som har sex med menn (msm) og menn som har sex med kvinner (msk), skriver forfatterne på Tidsskriftet.no
Her kan du lese en kort oppsummering av spørreundersøkelsen.
Hovedfunn
Blant et utvalg av mannlige pasienter på Olafiaklinikken hadde 14 % brukt rusmidler under sex (chemsex) i løpet av det siste året. 17 % av disse var msm og 12 % msk.
Blant dem som hadde hatt chemsex, var det flere i gruppen msm som rapporterte om hiv- og syfilisinfeksjon, mer enn ti sexpartnere og deltagelse på sexfest enn i gruppen msk.
Chemsexbrukere blant msk rapporterte også om psykiske plager.
Konklusjon
Chemsexbrukere blant msm bør informeres om mulig økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv, og tilbys regelmessig testing for disse infeksjonene. Helsevesenet bør unngå moralisering og fokusere på informasjon om skadereduksjonstiltak.
Les også
schedule17.07.2025
→ PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i?
Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.
schedule10.07.2025
→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland
Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.