Ny kommisjon for hiv og jus
FNs utviklingsprogram UNDP, i samarbeid med Unaids, lanserte 24. juni at man vil opprette en kommisjon for hiv og jus. Kommisjonen vil se på hvordan lover og jus kan bidra til å forebygge hiv.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Bente Bendiksen
labelEmner:
Det finnes flere eksempler på hvordan lover som kriminaliserer smitteoverføring av hiv bidrar til at mange vegrer seg fra å teste seg for hiv. I tillegg gjør lover som kriminaliserer for eksempel menn som har sex med menn, transpersoner, rusbrukere og sexarbeidere det vanskelig å forebygge videre spredning av hiv og tilby tilstrekkelig behandling innenfor disse gruppene.
Samtidig finnes det lover som har positiv effekt på forebyggingsarbeidet. Lover som gir rett til behandling og som hindrer diskriminering av hivpositive i arbeidslivet, på skoler og i militæret bidrar til bedre levekår for hivpositive og bidrar til å redusere videre spredning av hiv.
Kommisjonen vil arbeide over en 18 måneders periode, og etter hva HivNorge kjenner til vil deltakerne i kommisjonen gjøres kjent på konferansen i Wien, AIDS2010. Resultatene og anbefalingene fra kommisjonen vil presenteres i desember 2011.
Les også
schedule09.05.2025
→ Noen å snakke med?
Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.
schedule08.05.2025
→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?
Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.