Ny strategi for seksuell helse

Helsedirektoratet har inviterer sivilt samfunn til å gi innspill til nytt utkast til ny strategi for seksuell helse. Les HivNorges innspill til strategien.

scheduleOppdatert: 16.08.2024

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å lage et utkast til ny strategi for seksuell helse. Basert på utfordringsbildet og innspill fra fagmiljø, SRHR-nettverk og sivilt samfunn, konferansen Framsnakk og SRHR-nettverkets midtveis-evaluering av forrige strategi, har Helsedirektoratet identifisert 5 aktuelle målområder for ny strategi. Under hvert målområde er det satt opp stikkord om temaområder som kan være aktuelle. Helsedirektoratet har bedt om innspill både til valg av målområder og om det er andre eller flere temaer som bør omtales under de enkelte målområdene.

HivNorges innspill til ny strategi for seksuell helse – saksnummer 24/26152 

Vi i HivNorge vil takke for muligheten til å delta på denne høringen. HivNorge er den eneste pasient- og brukerorganisasjonen for mennesker som lever med hiv, og vi engasjerer oss både i hivforebygging, bistand til og ivaretakelse av mennesker som lever med hiv og i politisk påvirkningsarbeid. 

Strategien for seksuell helse har ligget til grunn for organisasjonens arbeid gjennom mange år og vi ser frem til en ny og oppdatert strategi som tar høyde for dagens utfordringer. HivNorge har også bidratt inn i, og stiller oss bak, høringsinnspillet som er levert av SRHR-nettverket til denne høringen. Vi ønsker i tillegg å levere et eget høringssvar for å i større grad utdype våre argumenter og innspill. 

HivNorge mener de overordnede målområdene dekker bredden som hører til seksuell helse, men er bekymret for at nyansene i feltet drukner i den foreslåtte oppstillingen av aktuelle tema. Seksuell helse er ikke bare fravær av aversive erfaringer som stigmatisering, vold og overgrep, men innebærer også tilgangen til å leve ut egen seksualitet på egne premisser. En strategi for å sikre god seksuell helse bør fremme tilbud som bygger opp under et sunt og godt forhold til egen og andres kropp, seksualitet, grenser og ønsker under samtlige målområder.   

Seksualitet er en viktig del av det å være menneske og påvirker også andre aspekter ved helse positivt, som for eksempel mental helse. HivNorge mener at strategien for seksuell helse må fremme det positive helseaspektet ved å ha det seksuallivet man selv ønsker. Videre er ikke seksuell helse kun behandling eller fravær av sykdom. Det inkluderer en lang rekke kronikere som kan ha behov for tilrettelegging, tilpasset informasjon, intervensjoner eller lignende for å kunne ha glede av et tilfredsstillende seksualliv. Dette bør synliggjøres under de enkelte målområdene.  

Mennesker som lever med hiv i Norge er en mangfoldig gruppe av mennesker med varierte og sammensatte behov. Gjennom vårt informasjonsarbeid og rådgivningstjeneste, bistår HivNorge både personer som lever med hiv, pårørende, personer i risiko for å bli smittet med hiv, personer med migrasjonserfaring, volds- og overgrepsutsatte, beslutningstakere, ansatte i helse- og omsorgstjenestene, migrasjonstjenestene, innen barnevern, kriminalomsorg, politi og sosiale tjenester, for å nevne noen. Behovene favner bredt, og omfatter blant annet temaer innen psykisk helse, seksuell helse, annen hivrelatert helseoppfølging, rettigheter knyttet til diagnosen, forebyggende og behandlende medisiner, strafferett, personvern, helserett, barnevern, utlendingsrett, boligrett og sosiale behov og tjenester.  

HivNorge mener at det i strategien for seksuell helse bør tas høyde for at hiv fortsatt er en viktig utfordring når det gjelder seksuell helse i Norge, og at særlig sårbare og utsatte grupper rammes av stigma, som for noen blir invalidiserende, og er mer utsatt for å bli smittet. Å leve med en hivdiagnose påvirker alle aspekter ved livet, både psykisk, seksuell og reproduktiv helse, annen helse, ungdoms- og voksenliv, og aldring og behov for aldersrelatert oppfølging, arbeidsliv, familieliv og relasjoner med andre. Et flertall av de nye hivtilfellene i Norge er personer som er smittet med hiv før innvandring til Norge. Dette er en sammensatt gruppe, men mange er særlig sårbare, og mange har opplevd traumer, både knyttet til hiv og også øvrige traumer.  

De ulike aspektene rundt å leve med hiv, henger sammen og har en gjensidig påvirkning av hverandre. En strategi for seksuell helse, må innebære en fortsatt helhetlig tilnærming og ivaretakelse av mennesker som lever med eller er i risiko for hiv. 

Målområde 1: Sikre befolkningens seksuelle rettigheter  

Helsedirektoratet: Aktuelle tema vil blant annet være:  

  • Frihet fra diskriminering og negativ sosial kontroll  
  • Frihet fra vold og overgrep  
  • Rett til helsehjelp etter overgrep  
  • Tilgang til likeverdige tjenester  

HivNorges kommentar: 
Sammenstilling av for eksempel diskriminering og negativ kontroll alluderer til en konkret type diskriminering, men diskriminering av seksuelle rettigheter er høyst individuelt og avhengig av hva slags seksualliv den enkelte har eller ønsker seg. HivNorge foreslår at punktet deles opp under målområdet.  

I tillegg bør strategien inkludere en helhetlig tilnærming til seksuell helse, som ses i sammenheng med annen helsetematikk og ivaretakelse av rettigheter. Holdninger blant helsepersonell og stigma er en barriere som hindrer tilgang til likeverdige helsetjenester for personer som lever med hiv, er i risiko for å få hiv eller som opplever stigma rundt diagnoser, livsvalg, seksuell orientering m.m. Denne strategien bør ta høyde for at så lenge denne barrieren eksisterer, vil mange som hører til sårbare grupper forholde seg primært til enkelte aktører som er sensitive for gruppen eller unngå å søke helsehjelp i det hele tatt.  

Videre rammer hiv særlig allerede stigmatiserte grupper, slik som menn som har sex med menn, transpersoner, sexarbeidere og injiserende rusbrukere. Det gjør at hiv bærer med seg et kraftig stigma, i enda større grad enn andre seksuelt overførbare infeksjoner. Dette stigmaet rammer forskjellige mennesker i forskjellig grad, men innebærer for mange som lever med hiv en alvorlig utfordring for god livskvalitet.  

HivNorge foreslår følgende tema:  

  • Frihet fra stigma, forventet stigma og selvstigma.  
  • Reell tilgang til likeverdige tjenester, herunder tilrettelegging, og avdekking og eliminering av systematiserte barrierer.  

Målområde 2: God helsekompetanse om seksuell helse   

Helsedirektoratet: Aktuelle tema vil blant annet være:   

  • Helhetlig undervisning om kjønn og seksualitet fra barnehage til videregående skole   
  • Helsekompetanse i en digital virkelighet   
  • Porno   
  • Informasjon om seksuell helse rettet mot ungdom   
  • Helsekompetanse i et livsløpsperspektiv   
  • Helsekompetane rettet mot migranter/ nye innbyggere 

HivNorges kommentar:  
HivNorge er bekymret for at mer usynlige diagnoser, slik som hiv, ikke får oppmerksomhet når det er fokus på helsekompetanse, og særlig seksuell helse. Mange som lever med hiv holder diagnosen skjult for andre, og stigma og negative holdninger er en sterk medvirkende årsak til det. For å få god helsekompetanse må informasjonen og kunnskapen formidles med en ikke-moraliserende og fordomsfri tilnærming. I strategien for seksuell helse må det tas høyde for kjønnsmangfold, kulturelt mangfold, mangfold i seksuelle orienteringer og samlivsformer og seksuell helse i alle aldre.   

HivNorge erfarer at kunnskap om hiv, faktiske smitteveier og hva det vil si å leve med hiv er svært lav i den generelle befolkningen, men også blant helsepersonell og andre som gjennom sitt arbeid møter personer som lever med hiv eller er i risiko for hiv. Eksempelvis rammer hiv alle, mange lever under den oppfatning at hiv rammer menn som har sex med menn, noe som bidrar til at det er særlig krevende for personer med migrasjonserfaring og kvinner generelt å møtes på en tilfredsstillende måte. Kompetanse om seksuell helse, herunder også hiv og hva det vil si å leve med hiv, bør innlemmes i alle arbeidsgrupper, også barnevern, NAV, politi og kriminalomsorg, eldreomsorg m.m. slik at personer kan møtes på en helhetlig, ikke-fordømmende og respektfull måte, som igjen vil bidra til økt helsekompetanse og mindre stigma for de som møtes.  

HivNorge foreslår følgende tema:  

  • God helsekompetanse om seksuell helse for alle, både individuelt og for de som møter problemstillinger knyttet til seksuell helse gjennom sitt virke.  
  • Helsekompetanse rettet mot mennesker som lever med en kronisk lidelse/tilstand.   
  • Helsekompetanse om betydningen av stigmatisering, diskriminering og ekskludering ved ulike tilstander, diagnoser og kjønns- og seksualitetsmangfold.  
  • Helsekompetanse knyttet til relasjonen mellom mental- og seksuell helse.  

Målområde 3: Fremme seksuell helse og forebygge helseplager  

Helsedirektoratet: Aktuelle tema vil blant annet være:   

  • Status for seksuelt overførbare infeksjoner  
  • Smitteforebygging  
  • Tidlig behandling og oppfølging  
  • Vaksinasjon  
  • Prevensjonsbruk og svangerskapsavbrudd  
  • God seksuell helse etter sykdom og behandling   

HivNorges kommentar: 
Seksuell helse favner bredt, og er tett knyttet opp til blant annet psykisk helse og ulike rettigheter. Mennesker som lever med en stigmatisert diagnose, som hiv eller andre seksuelt overførbare infeksjoner, eller er innunder det som benevnes som utsatte grupper for hiv, kan oppleve særlige utfordringer for å få god seksuell helse. Til hinder for en god seksuell helse er blant annet andres holdninger om hiv, soi og det å være en del av en risikogruppe (både fra potensielle partnere, den generelle befolkningen og ikke minst fra helsepersonell), lavt kunnskapsnivå om hiv, smitterisiko og hva det vil si å leve med hiv, stigma (både opplevd og forventet stigma), selvstigma, psykisk helse. I tillegg må andre aspekter nevnes, som komorbiditeter, interaksjoner mellom hivbehandling og andre medikamenter, diskriminering, kulturelle, sosiale og økonomiske forhold, relasjoner med andre.  

Å leve med en stigmatisert diagnose, fører til at mange velger å leve i ensomhet og isolasjon, flere kjenner på angst og frykt for at andre skal bli kjent med diagnosen, og noen unngår å oppsøke helsehjelp da de ikke ønsker at hivdiagnosen skal bli kjent av flere enn nødvendig. Å fremme seksuell helse og forebygge helseplager, innebærer en helhetlig tilnærming til personer i risiko for eller som allerede lever med hiv eller andre stigmatiserte diagnoser, eller som er i risiko for dette.  

Hiv har gjennom mer enn 40 år påvirket og påvirker fremdeles seksualiteten og den seksuelle helsen til personer som er direkte berørt, som mennesker som lever med hiv og deres partnere og pårørende, men andre og også til større miljøer, slik som det skeive miljøet. Historikken mange bærer med seg, samt smittefrykt og stigma, er fremdeles barrierer for mange for å oppnå en god seksuell helse og inngå relasjoner. Denne tematikken har i liten grad blitt adressert eller bearbeidet, og bør være en del av arbeidet for å sikre helsekompetanse og god seksuell helse til alle. Det bør derfor være en rett å avdekke og bearbeide alle typer traumer og erfaringer som har negativ innvirkning på seksuell helse, både på individ- og gruppenivå.  

HivNorge foreslår følgende tema:  

  • God seksuell helse for personer med kroniske lidelser eller tilstander.  
  • Bekjempelse av stigma, samt forventet stigma og selvstigma knyttet til å leve med sykdom eller en kronisk diagnose/tilstand. Herunder hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner.  
  • Øke kompetanse om og ivaretakelse rundt komorbiditet, økt risiko for livsstilssykdommer, og andre helseutfordringer som blant annet tidlig overgangsalder.  
  • Rett til å avdekke og bearbeide alle typer traumer og erfaringer som har negativ innvirkning på seksuell helse. 

Målområde 4: Styrke kompetanse i utdanninger og tjenester  

Helsedirektoratet: Aktuelle tema vil blant annet være:   

  • Seksuell helse i profesjonsutdanninger   
  • Seksuell helse i yrkesfag og fagskole   
  • Undervisning om kjønn og seksualitet i utdanning for barnehagelærere og lærere   

HivNorges kommentar: 
HivNorge støtter oppfordringen om at kompetanse om seksuell helse må styrkes i utdanninger og tjenester, det gjelder også rundt hiv og soi og hva det kan innebære å leve med dette. Slik kompetanseheving må inkludere alle aldersgrupper, også godt voksne og eldre. I tillegg mener HivNorge at det er nødvendig med en bevisstgjøring rundt egne holdninger hos tjenesteytere rundt kjønns- og seksualitetsmangfold, og ovenfor personer som lever med stigmatiserte tilstander og diagnoser, herunder også hiv. Hvordan man møter andre personer vil både påvirke deres livskvalitet, men kan også fungere som en barriere for tilgang til helsetilbud.  

Rapporter fra Europa og våre nordiske naboland viser nettopp at holdninger blant helsepersonell og andre fagfolk er en vedvarende barriere for at mennesker som lever med hiv, er utsatt for å få hiv, eller lever med andre diagnoser eller tilhører en minoritet som er belemret med fordommer og moralisering, oppsøker helsetjenester når de har behov for det. HivNorge erfarer at det også i Norge er tilsvarende utfordringer. Eksempelvis har stigmatisering eller manglende kompetanse hos helsepersonell ført til sent eller mangelfullt tilbud om hivtesting, avvisning av medisinsk behandling eller operasjoner, brudd på taushetsplikt og redusert tilgang på helsetilbud.  

Aktuelle tema bør derfor inkludere bevisstgjøring rundt egne og systemiske holdninger og fordommer til andres livsvalg, rundt enkeltdiagnoser og språkvalg i møte med pasienter og i omtalen av pasienter.  

HivNorge foreslår følgende tema:  

  • Bevisstgjøring rundt egne holdninger og rolle, og hvordan dette påvirker egen yrkesutøvelse.  

Kilder: 
HIV stigma in healthcare settings: need for increased knowledge among healthcare workers and improved facility-level guidelines. https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/hiv-stigma-healthcare-settings-need-increased-knowledge-among-healthcare-workers-and  

Målområde 5: Forskning og videreutvikling av kunnskapsgrunnlaget  

Helsedirektoratet: Aktuelle tema vil blant annet være:   

  • Behov for data om norske forhold, inkl. seksualvanedata   
  • Parametre om kjønn og seksualitet i befolkningsundersøkelser   

HivNorges kommentar: 
Det lever rundt 5300 mennesker med hiv i Norge, hvor en betydelig andel er personer med migrantbakgrunn. Over halvparten av alle er over 60 år, og vil som den øvrige befolkningen etter hvert ha behov for tilbud fra helse- og omsorgstjenesten. Undersøkelser blant helsepersonell som er gjennomført i våre nordiske naboland, samt i Europa for øvrig, viser lave kunnskapsnivåer om hiv og negative holdninger ovenfor mennesker som lever med hiv. De viser også negative holdninger ovenfor personer som regnes for å være i utsatte grupper for hiv, slik som personer som injiserer rusmidler eller er en del av LHBTQI+-befolkningen.  

HivNorges rådgivningstjeneste og juridiske tilbud, viser at det er stor grunn til å anta at situasjonen er tilsvarende i Norge. Dette er reelle barrierer for at personer benytter seg av helsetilbud, og har en direkte sammenheng med dårligere livskvalitet og levekår for mennesker som lever med hiv eller er i risiko for hiv. Det er viktig med kartlegging av dette i norsk kontekst, slik at effektive tiltak kan iverksettes.  

HivNorge foreslår følgende tema:  

  • Implementering og praktisering av oppdatert kunnskap om hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner, og hva det vil si å leve med hiv og seksuelt overførbare infeksjoner, innen alle relevante områder, også utenfor instanser som direkte behandler disse.  
  • Kartlegging av erfaringer personer som lever med hiv har fra møter med offentlige tjenester, herunder også helsepersonell og fra helse- og omsorgstjenestene, samt kartlegging av kunnskap og holdninger blant helsepersonell. 

Les også

schedule21.01.2025

→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning

Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.

schedule15.01.2025

→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?

Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.