Nye anbefalinger for å forebygge livmorhalskreft

Kvinner som lever med hiv har seks ganger høyere risiko for livmorhalskreft, sammenlignet med kvinner som ikke lever med hiv. WHOs oppdaterte retningslinjer inneholder anbefalinger for screening og behandling for å støtte land med å oppnå screening- og behandlingsmål for 2030 i arbeidet mot eliminering av livmorhalskreft.

scheduleOppdatert: 21.07.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

HPV-viruset kan forårsake livmorhalskreft. Ifølge FNs bærekraftmål for 2030, skal 90 prosent av alle jenter være fullvaksinert med HPV-vaksine innen de er 15 år, 70 prosent av alle kvinner skal screenes med en effektiv test ved 35 og 45 års alder, og 90 prosent av alle kvinner som er diagnostisert med livmorhalssykdom (både kreft og forstadiet) skal være behandlet. 

Meg Doherty, fra WHO løftet frem at inntil nylig har ikke livmorhalskreft, særlig blant kvinner som lever med hiv, fått den oppmerksomheten eller de ressursene som trengs for å adressere forebygging og behandling. Vi ønsker å sikre at kvinners liv ikke forkortes av livmorhalskreft, en sykdom som kan forebygges gjennom vaksinering, screening og behandling.  

Under IAS konferansen presenterte WHO sine nye anbefalinger rundt screening og behandling for å forebygge livmorhalskreft, med fokus på kvinner som lever med hiv. 

Tidligere og hyppigere screening 

Ifølge Nathalie Broutet anbefaler WHO regelmessig generell screening for alle kvinner og individuelle vurderinger av øvrige risikofaktorer. HPV-test anbefales som oppstartstest i 30 års alderen, med screeningintervaller på fem til ti år. 

For kvinner som lever med hiv anbefaler WHO både regelmessig screening og risikovurderinger og behandling. HPV-testen anbefales allerede fra 25 års alderen, med et screeningintervall på tre til fem år. Screeningen for alle kvinner bør vare frem til 50 års alderen, og etter at man da har gjennomført to negative påfølgende tester. 

–Kvinner og jenter som lever med hiv har høyere risiko for å bli smittet med HPV-viruset, lavere sannsynlighet for å bli kvitt infeksjonen, raskere utvikling fra infeksjon til kreft, sjeldnere reversering av lesjoner som er et forstadium til kreft, oftere tilbakefall etter behandling og forekomst i yngre alder, ifølge Shona Dalal fra WHO. 

WHOs retningslinjer for screening og behandling av livmorhalskreft for kvinner generelt og kvinner som lever med hiv spesielt, kan du finne her.

– Kvinner som lever med hiv og kvinnehelse har fått altfor lite plass i forskning og anbefalinger, og det til tross for at 50% av alle som lever med hiv på verdensbasis er kvinner, sier Anne-Karin Kolstad, HivNorges generalsekretær (Foto: Reidar Engesbak/Blikk). – Vi må ha en helhetlig tilnærming til helse og behandling for alle som lever med hiv. Vi har kommet langt i behandlingen av hiv, og det er spennende å se alle de nye behandlingsformene som er underveis, også når det gjelder forebyggende behandling og PrEP. Samtidig er det svært viktig å understreke at andre helseutfordringer og sykdommer som kvinner som lever med hiv er i høyere risiko for å få, blir avdekket og behandlet, slik at kvinner ikke får forkortet levealder og livskvalitet på bakgrunn av det.

Les også

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.

schedule09.03.2023

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 23. mars 2023, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo. Det er kun lagt til rette for fysisk oppmøte. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2022.