Nye retningslinjer fra WHO

16. juli lanserte verdens helseorganisasjon (WHO) nye styrkede retningslinjer for hivforebygging, behandling, overvåking, levering av tjenester, og komorbiditeter. Retningslinjene inneholder vitenskapelig baserte anbefalinger og veikart med konkrete verktøy innenfor de ulike temaene.

scheduleOppdatert: 19.07.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Retningslinjene sammenfatter over 200 anbefalinger. — Hvert kapittel fremhever også forskningsmessige gap og mangler hvor det er behov for mer forskning og kunnskap, understreket Meg Doherty fra WHO.

Oppdateringene fra denne tredje utgaven av WHOs retningslinjer, ble presentert under IAS konferansen. Retningslinjene har et økt fokus på personsentrert behandling, psykisk helse og økt involvering av sivilt samfunn. Blant annet omhandler retningslinjene nye anbefalinger for sårbare grupper, rundt oppstart av hivbehandling og bruken av deloutegravir.

Retningslinjene omhandler også anbefalinger rundt nye forebyggende verktøy, slik som den hivforebyggende vaginale ringen, Dapivirine, som løftes frem som et forebyggende verktøy for kvinner i risikosituasjoner. Selvtesting for hiv kan også være aktuelt som et ledd av oppfølgingen av PrEP-brukere der hvor covid-19 begrenser mulighetene for å oppsøke helsetjenestene.

Nye metoder for helserelatert oppfølging

Koronapandemien har vist behovet for alternative måter å tilby helsetjenester på, og retningslinjene inneholder anbefalinger rundt mulig flytting av hivbehandling utenfor helseinstitusjonene. Både for å redusere behovet for kontakt med helsevesenet for personer som er på vellykket behandling, men også for å sikre oppstart og kontinuitet i hivbehandling i perioder hvor helsesektoren opplever utfordringer på grunn av eksempelvis koronapandemien.

De nye retningslinjene inneholder også konkrete overvåkingsalgoritmer for hivbehandling og oppfølging, som under konferansen ble presentert av Marco Vitoria fra WHO. — Disse inneholder også anbefalinger for gravide og ammende kvinner.

Tilnærminger til og håndtering av komorbiditeter og koinfeksjoner, slik som ulike former for kreft, psykisk helse, rusbruk, vaksiner, seksuelt overførbare infeksjoner med mer er også omtalt i retningslinjene, som tar sikte på å gi gode veikart innenfor de ulike temaene. Eksempelvis finnes det 14 nye anbefalinger rundt forebygging av livmorhalskreft hos kvinner som lever med hiv.

WHOs retningslinjer kan lastes ned her.

Les også

schedule18.09.2024

→ Velkommen til oss, Veronika!

De neste tre månedene vil Veronika Gorbova fra Ukraina ha språkpraksis hos HivNorge. Veronika har bred erfaring fra hivrelatert arbeid i Ukraina og vil bidra med sin kompetanse i organisasjonen. Målet med språkpraksis er å bruke det norske språket i jobbsammenheng.

schedule16.09.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. oktober