Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland

Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.

scheduleOppdatert: 11.07.2025

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Lenacapavir har i kliniske studier vist seg å gi svært god beskyttelse mot hivsmitte. Det amerikanske legemiddelverket godkjente Lenacapavir i juni 2025. Legemiddelet regnes som et potensielt gjennombrudd i kampen mot hiv. Medisinen er en injeksjon som gis to ganger i året, i motsetning til andre hivmedisiner som krever daglig inntak.

Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (Det globale fondet) har kunngjort at de har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead Sciences for å anskaffe Lenacapavir til lav- og mellominntektsland. Dette er første gang i historien at et HIV-forebyggende produkt vil bli introdusert disse landene samtidig som i høyinntektsland skriver Det globale fondet på sine hjemmesider.

– Dette kan bli en betydelig milepæl for global helserettferdighet, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. – Spredning av hiv er en global utfordring, og det er derfor svært viktig at medisiner blir gjort tilgjengelige for alle som har behov for dem.  

I henhold til avtalen mellom Gilead og Det globale fondet kan land som støttes av fondet få tilgang til Lenakapavir for PrEP.

– Dette er ikke bare et vitenskapelig gjennombrudd, det er et vendepunkt for hiv/aids sier Peter Sands, administrerende direktør i Global Fund. – For første gang har vi et verktøy som fundamentalt kan endre utviklingen av hivepidemien – men bare hvis vi får det ut til de menneskene som trenger det mest. Vår ambisjon er å nå 2 millioner mennesker med langtidsvirkende PrEP. Men vi kan bare gjøre det hvis verden stiller opp med de nødvendige ressursene.

Norge må bidra mer

Anne-Karin Kolstad mener det nå er svært viktig at Norge reetablerer seg som et foregangsland i arbeidet mot hiv, også internasjonalt. – Norge må gjenfinne sin lederrolle i global helse.  Når USA og mange andre land kutter bistanden bør Norge gå motsatt vei. Vi håper at regjeringen nå vil vise handlekraft og ansvarlighet, og øke sine bidrag for å sikre tilgangen til medisiner som dette i lav- og mellominntektsland. 

Det globale fondet ble etablert i januar 2002 for å dramatisk øke finansieringen av bekjempelse av de tre epidemiske sykdommene aids, tuberkulose og malaria. Norge har siden 2002 bidratt med 12 milliarder kroner, og regjeringen annonserte i juli at Det globale fondet vil få 2 milliarder kroner i perioden 2026 – 2028.

Kolstad peker på at midlene fra Norge til Det globale fondet har vært med å bidra til en reduksjon i aidsrelaterte dødsfall og nye hivinfeksjoner. – Det globale fondet bidrar til å finne felles løsninger på felles utfordringer. Norge har økonomisk et handlingsrom som er langt større enn de aller fleste, og vi trenger fortsatt norsk lederskap på dette området. Å øke støtten til Det globale fondet vil være en viktig investering i global helse og helsesikkerhet.

Lenacapavir er ikke med i anbudet for hivlegemidler i Norge, slik at det i utgangspunktet ikke er tilgjengelig for norske PrEP-brukere.  

Les også

schedule10.07.2025

→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland

Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.

schedule03.07.2025

→ God sommer fra HivNorge!

Vi er tilgjengelig gjennom sommerukene, men har noe reduserte åpningstider.