Økende tendens blant msm?

Tallene for nysmitte blant menn som har sex med menn har vist en økende tendens de siste årene. Hva er de viktigste virkemidlene for å snu trenden? HivNorge har spurt fire prominente beslutningstakere.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Kari Kjønaas Kjos, Frp, leder Stortingets helse og omsorgskomite:Fordi nye mennesker vokser opp vil det å spre kunnskap være et evig prosjekt. I tillegg har vi en utfordring i å nå innvandrere. Frivilligheten som jobber innenfor dette feltet er viktige medspillere. Regjeringen jobber med en strategiplan for seksuell helse og har bevilget ekstra midler for å øke volumet på antall personer som tester seg. Lavterskeltilbud hvor man kan få en prat og en hurtigtest utført er viktige bidrag. Også hjemmetester kan bli viktige. Det vil og være positivt om man fikk i gang et prøveprosjekt med PrEP som et forebyggende tiltak.

Kari Kjønaas Kjos, Frp, leder Stortingets helse og omsorgskomite:

 

Ola Kvisgaard, bystyrerepresentant Oslo Høyre, leder av Oslo kommunes kontrollutvalg:Det er viktig å styrke opplysningsarbeidet i skolen og ungdomsmiljøene og målrette skolens undervisning om hiv.  Høyere testaktivitet som er gratis, og lavterskel er avgjørende for å forebygge enda høyere smittetall.  Milljøbasert hurtigtesting og rådgivning der MSM ferdes er en suksess som er helt avgjørende for å videreføre og utvikle og «Følg viruset»-strategien fra 80- og 90-tallet.

Ola Kvisgaard, bystyrerepresentant Oslo Høyre, leder av Oslo kommunes kontrollutvalg:

 

Erik Lunde, bystyrerepresentant KrF, gruppeleder helse og sosialkomiteen:Styrke informasjonsarbeidet rettet mot menn som har sex med menn, gjennom å styrke aktører som i dag driver med dette arbeidet og støtte det arbeidet som gjøres slik at det kan skaleres opp og rekke lengre ut. Informasjon om hiv og hvordan man enkelt kan beskytte seg mot dette, er tilgjengelig, men mye tyder på at man ikke når målgruppen godt nok.

Erik Lunde, bystyrerepresentant KrF, gruppeleder helse og sosialkomiteen:

 

Audun Lysbakken, leder i SV, medlem Stortingets helse og omsorgskomite:Vi ser at hiv har fått mindre oppmerksomhet de siste årene, det bør vi alle bidra til å snu. Det er viktig å ta all økt smitte på alvor. Vesentlige tiltak er mer hurtigtesting, lavterskeltilbud, gratis og lett tilgjengelig kondomdistribusjon og spissede og målrettede tiltak mot risikogrupper. I tillegg vil SV fjerne hivparagrafen, for å sikre mer åpenhet og at flere føler at det er trygt å teste seg.

Audun Lysbakken, leder i SV, medlem Stortingets helse og omsorgskomite:

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.