camera_altFoto: Arne Walderhaug
Økning av gonoré og syfilis
Folkehelseinstituttet sin årlige rapport om gonoré og syfilissituasjonen i Norge, viser at økningen fra tidligere år fortsetter. Nyvalgt styreleder Jens Harald Älgenäs-Eliassen mener det er behov for økt fokus på seksuelt overførbare infeksjoner.
scheduleOppdatert: 20.03.2019
createForfatter: Bente Bendiksen
labelEmner: folkehelseinstituttetgonoréseksuelt overførbare infeksjoner
For kvinner og for menn som har sex med menn er antallet gonorétilfeller tidoblet de siste ti årene viser Folkehelseinstituttets (FHI) ferske rapport. Blant syfilistilfellene er det økning blant menn som har sex med menn, mens det er en liten nedgang blant personer som er smittet heteroseksuelt.
FHI sier videre at situasjonen i Norge følger en internasjonal trend der gonoré øker kraftig i mange vestlige land. De understreker viktigheten av at helsetjenesten har økt årvåkenhet for at disse sykdommene er mer vanlige både blant msm og heteroseksuelle kvinner og menn enn tidligere.
— Gjennom vårt arbeid ser vi i HivNorge at det fortsatt er stor mangel på kunnskap om smitteveier og symptomer på seksuelt overførbare infeksjoner, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. — Som i den øvrige befolkningen gjelder dette også innenfor vår medlemsmasse, og som en del av helhetlig ivaretakelse av mennesker som lever med hiv, vil vi fortsette å ha fokus på dette, ovenfor alle våre målgrupper.
Les rapporten fra Folkehelseinstituttet her.
— Vi registrerer at en betydelig andel av gonorétilfellene blant menn som har sex med menn forekommer blant migranter etter at de er bosatt i Norge, sier Jens Harald Älgenäs-Eliassen, styreleder i HivNorge. — HivNorge er klar over dette, og et av våre satsingsområder sammen med våre samarbeidspartnere er å rette økt fokus på informasjon om seksuelt overførbare infeksjoner og hiv blant msm med migrantbakgrunn.
Mange som blir smittet med gonoré har ikke symptomer. — Økt testaktivitet og kontaktsporing vil følgelig avdekke flere tilfeller, sier Eliassen. — Mange av de som hadde gonoré tidligere, som ikke hadde symptomer og ikke testet seg, vil gjennom rutinemessig testing avdekkes og dermed vil tallet øke. Samtidig kan de settes på behandling, og færre vil bli smittet. På sikt vil vi derfor tro at smittetallene vil gå ned, sier han. Kolstad er enig. — PrEP-brukere får hyppig tilbud om testing for seksuelt overførbare infeksjoner, og tar dermed ansvar for egen seksuell helse. Andre bør følge deres eksempel, mener hun. — Kondom beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Dersom man utsetter seg for risiko for seksuelt overførbare infeksjoner, bør man også teste seg hyppig, avslutter Kolstad.
Les også
schedule23.12.2024
→ La oss bekjempe ensomhet og utenforskap sammen
Atter igjen nærmer seg tiden som kommer som julekvelden på kjerringa. Påminnelsene om at jula er foran oss kommer stadig tidligere, så tidlig som midt i september var de første tegnene til den forestående høytiden på plass i utvalgte butikker.
schedule19.12.2024
→ Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina
I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.