Økt risiko

Få år etter at de nye hivmedisinene kom på markedet, ble det konstatert flere pasienter med forhøyete fettstoffer i blodet. Det er en risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdom.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

Forskning viser at hivpositive som bruker proteasehemmere over flere år har økt risiko for å få hjerteinfarkt, men at den ugunstige bivirkningen fra disse medisinene blir mindre tydelig når man gjør en statistisk justering for kjente risikofaktorer, som røyking og forhøyete verdier av kolesterol og triglycerider. Personer som får langtidsterapi med proteasehemmere bør sjekkes med tanke på fettstoffer (lipider) i blodet. Medikamentgruppen statiner, som reduserer lipider i blod virker forebyggende mot infarkt, og kan i noen grad benyttes til personer på hivbehandling. Men mange av disse er kontraindisert på grunn av interaksjoner med proteasehemmerne.

Resultatene fra en stor studie som er nylig publisert viste økt risiko for hjerteinfarkt hos brukere av proteasehemmere, men betydningen er litt utdatert, mener overlege Bente Magny Bergersen ved Infeksjonsseksjonen, Aker sykehus. Nå har man nyere medikamenter i denne gruppen som har en mye gunstigere lipidprofil, og dermed mindre bivirkninger i form av forhøyet kolesterolnivå. Men uansett vil det være et viktig forebyggingstiltak å hjelpe hivpositive til å slutte å røyke, mener fagekspertene. Hivpositive på livslang hivbehandling må følges opp med tanke på forebygging av hjerte- karsykdom, spesielt de som bruker proteasehemmere.

websider

Les også

schedule05.06.2023

→ Hjelp til å kartlegge hverdagsdiskriminering

Opplever du eller noen du kjenner stygge eller sårende kommentarer, vitser eller blikk? Er du ung og lever med en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom? Bidra med å svare på en anonym undersøkelse av Fafo for å kartlegge hverdagsdiskriminering mot funksjonshemmede.

schedule23.05.2023

→ Apekopper blir mpox

Siden november i fjor, har mpox vært det offisielle navnet internasjonalt på det som tidligere ble kalt monkeypox. Nå vil også Norge følge rådene til verdens helseorganisasjon (WHO) og endre navnet på sykdommen apekopper til mpox.