Om å tenke nytt

Om å tenke nytt var tittelen på en workshop om hvordan begrense epidemien blant msm under aidskonferansen i Kuala Lumpur i dag. Et panel på fem eksperter kom med sine synspunkter og svarte på spørsmål fra salen. Om det var så mye nytt som kom fram er heller tvilsomt. ­– Det er bare resirkulering av gamle ideer, var den siste kommentaren fra salen.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Essensen i synspunktene var at dette var et komplekst spørsmål som krevde svar fra flere disipliner. Professor Kenneth Hugh Meyer fra Harvard University i USA (på talerstolen på bildet) påpekte at det epidemiologisk er bevist at flere på behandling resulterer i færre smitteoverføringer. – Dette burde åpne for diskusjonen om å bruke antiretrovirale medisiner i forebyggingsøyemed – også for hivnegative, sa han.

Professor Ron Stall fra Pittsburg University la til at selv om medisinene er her, handler det også om å diskutere og forstå andre helseproblemer som msm oftere har enn den generelle befolkningen. Han nevnte rusmisbruk, vold og psykiske problemer. – Allt dette  har betydning for hvor vellykket vanlig ART-behandling kan være.

Dede Oeteomo fra Indonesia, som er statsviter og en av grunnleggerne av homobevegelsen i landet, påpekte imidlertid at det som er nytt er at folk møtes på Facebook og andre sosiale medier for kjappe sextreff. Dette er utbredt over hele verden og særlig i land med svake homoorganisasjoner og tradisjonelle treffpunkter. Det vi trenger å diskutere er hvordan vi tar denne utfordringen, mente han.

I går ble det presentert fem undersøkelser fra ulike deler av verden som berører samme tema – hivforebygging blant menn som har sex med menn.

En undersøkelse fra Mumbai i India, som ble presentert av professor Kenneth Hugh Meyer konkluderte med at msm-miljøet består av mange subkulturer og at det må utvikles strategier for hver enkelt av dem. Cathrine Finneran fra USA rapporterte om en undersøkelse som viste at vold fra partneren resulterer i dårligere evne til kondombruk, mens en testundersøkelse fra Peru viste at nesten 90 prosent av hivpositive msm ikke var klar over sin status og at usikker seksualpraksis ofte var kombinert med alkoholmisbruk.

Mer informasjon om konferansen

aidsmap

Utsikt fra konferanseområdet i Kuala Lumpur.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.