På høring i stortingskomiteen

I morgen klokken halv ti møter HivNorge Stortingets helse- og omsorgskomité i forbindelse med årets statsbudsjett. Høringen kan følges live fra Stortingets websider.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Det er generalsekretær Anne-Karin Kolstad og styreleder Jens Harald Älgenäs-Eliassen som deltar på høringen på vegne av HivNorge. I notatet som kort beskriver hva som er viktig å gjøre komiteen oppmerksom på, understrekes det at HivNorge mener den forebyggende hivmedisinen PrEP må tilbakeføres til blå resept, og at det unngås å øremerke midler til spesielle tiltak til hivarbeid innenfor seksuell helse-potten.

HivNorge ber også komiteen å lytte til de erfaringene man nå har fra to runder med anbud på hivlegemidler. HivNorge ber spesielt om at man gjør noe med det man mener er manglende brukermedvirkning i prosessene rundt anbud og metodene til Beslutningsforum og Sykehusinnkjøp. – Vi mener at måten anbud har slått ut for norske hivpasienter er i konflikt med den viktige merknaden HivNorge fikk med, da St Melding 34 om prioritering ble vedtatt av Stortinget, som tydelig fastslo at smittevern skal veie tyngst når man skal gjøre en kost/nytte-vurdering av hivlegemidler, heter det i notatet.

– PrEP virker og sparer staten for millioner, demper faren for smitte av hiv i befolkningen og gir mennesker som er i stor risiko for å få en livslang kronisk sykdom en mulighet til å ta ansvar for egen og andres seksuelle helse, heter det i notatet. – Ved å få den over på blå resept vil den både bli billigere og unngå å belaste spesialisthelsetjenesten, sies det videre.

PrEP er en suksess for folkehelsen – og staten

HivNorge mener videre at det er viktig at øremerkinger på dette området holdes så marginale som mulig, slik at fagdirektoratet kan fordele midler uten bindinger innenfor dagens tilskuddsordning. Spesielt ber HivNorge om at tilskuddene til seksuell helse tilpasses de stadig nye utfordringer som kommer. – I tråd med utviklingen av hivlegemidler kan fokus nå til en viss grad vendes bort fra sosialt arbeid rettet mot hivpositive generelt som en stigmatisert og marginalisert gruppe, men det er fortsatt behov for slikt fokus på den stadig økende gruppen eldre som lever med hiv, sies det i notatet.

Høringen er presis kl 09.30 torsdag 17. oktober og kan følges live på Stortingets nettsider.

Last ned høringsnotatet.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.