Poetisk hivaktivist

Isaac Skhosana skriver dikt i kampen mot aids.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Archie Hlope

labelEmner:

Sør-Afrika strever med mer enn seks millioner hivpositive, men også der i landet er epidemien på retur. Antallet nysmittede går ned, og levealderen går opp som et resultat av at stadig flere som lever med hiv får livsforlengende medisiner. En av dem som har bidratt og bidrar sterkt til at det har blitt slik er den 50 år gamle poeten og fembarnsfaren Isaac Skhosana fra townshippet Tsakane utenfor Johannesburg.

Isaac har levd med viruset i 18 år, kona Mavis er også hivpositiv, men ingen av de fem barna deres er, som Isaac sier, velsignet med hiv. Ingen av de to ektefellene har hatt arbeid på fem år, men de overlever gjennom gaver fra venner, støttespillere, familie og andre slektninger. – Og ikke minst folk vi har hjulpet i sin tid, sier Isaac. Han har klokkertro på at alt vil ordne seg til det beste.

Gratis workshopsIsaac har vært hivaktivist siden 1996 og har drevet med et informasjonsarbeid om hiv og aids rettet mot folk flest. Dette har nådd mange i townshippene rundt Johannesburg. Han holder gratis workshops i townshippene og i ulike bedrifter, og ikke minst blant gruvearbeiderne. Mange gruvearbeidere bor langt hjemmefra uten noe familie, og behovet for å finne mer tilfeldige sexpartnere er så absolutt til stede.

Gratis workshops

Beskyttelsesbehovet så vel som informasjonsbehovet, er stort. – Jeg opplyser om alt fra vanlige helsespørsmål og nødvendigheten av å spise sunt, til betydningen av å ta medisiner og ikke minst forklarer jeg hvordan man skal bruke både mannlig og kvinnelig kondom, sier Isaac, og hvorfor kondom beskytter mot smitte.

Ungdom er dessuten en egen målgruppe, og han forbereder også ungdom som skal ut og drive likepersonsarbeid på sine oppgaver.

I tillegg til seg selv bruker Isaac andre åpne hivpositive og forklarer nødvendigheten av å teste seg, han opplyser hivpositive om hvor de kan finne støttegrupper og at smitte fra mor til barn kan unngås. – Jeg snakker dessuten om overgrep og hva man skal gjøre for å hjelpe og møte ofrene på en god måte.

Tradisjonelle helbredere– Det fungerer, sier 30 år gamle Steki Seleki. Hun mener Isaacs innsats har ført til at langt flere nå praktiserer sikrere sex, og at Isaac derfor leverer viktige bidrag til å få ned hivtallene i Sør-Afrika. Hlabane Magampa er også fra Tsakane og han kan fortelle at han har forstått nødvendigheten av å bruke kondom etter å ha hørt på Isaac.

Tradisjonelle helbredere

– Ikke bare beskytter det mot hivsmitte, det beskytter også mot uønsket graviditet og andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier 36-åringen.

En helt spesiell målgruppe for Isaacs opplysningsarbeid er tradisjonelle helbredere, altså menn eller kvinner som tar i bruk tradisjonell tro og tradisjonell viten for å helbrede sykdommer. Disse kalles ofte sangomaer, og de hevder at de står i kontakt med forfedrenes ånder. Åndene veileder dem og foreslår behandlingsmetoder. På grunn av dårlig helsetilbud til svarte afrikanere opp gjennom historien har sangomaene store pasientskarer som de behandler på tradisjonelt vis.

– Det er veldig viktig å få formidlet til dem at enkelte av deres hevdvunne metoder kan være livsfarlige i aidsens tidsalder, slår Isaac fast. – Et godt eksempel er bruken av barberblader i behandlingen, forklarer Skhosana videre. – Innenfor tradisjonell medisin tror man at hvis blodet flyter, så har det helbredende kraft. Da får man lettere kontakt med forfedrene. Man skjærer rett og slett et kutt i huden for å få blodet til å renne. I gamle dager kunne man bruke det samme barberbladet på en rekke pasienter. Nå er en slik praksis livsfarlig og må opphøre. Det vil være en enkel måte å smitte mange med hiv på.

Kurere hivDette er noe han snakker med sangomaer om. Likeledes lærer han dem å kjenne igjen symptomer på hiv og hvordan de kan sørge for adekvat behandling. Enkelte av sangomaene hevder at de kan kurere hiv fordi mange av symptomene stemmer overens med sykdommer de kan behandle. – Det stemmer imidlertid ikke, sier Isaac og han har sørget for at mange av disse tradisjonelle helbrederne også samarbeider med klinikker og sykehus for å gi pasientene best mulig behandling, forklarer han.

Kurere hiv

Noe av undervisningen handler om å få dem til å henvise pasienter til skolemedisinske klinikker dersom de gjenkjenner symptomer på hiv eller en pasient har symptomer de ikke gjenkjenner.

Bygger broMange sørafrikanere er skeptiske til skolemedisinere, derfor blir Isaacs innsats viktig her, fordi han er med på å bygge bro mellom tradisjonell medisin og dagens skolemedisinere. Det kan ikke herske noen som helst tvil om at denne brobyggingen redder liv og forebygger hivsmitte.

Bygger bro

Som aktivist har Isaac slåss sammen med Treatment Action Campaign i en årrekke for å gjøre antiretroviral behandling tilgjengelig for alle som trenger det i Sør-Afrika. Den forrige presidenten Thabo Mbeki sverget jo heller til hvitløk, søtpotet og sitron med mer, mens nåværende president Jacob Zuma sørget for at de livreddende medisinene ble tilgjengelige for alle som trenger dem for et par år siden. TACs kampanje ble kronet med seier.

– For meg er det nesten slik at det å oppdage at jeg var hivpositiv ble en velsignelse, sier Isaac. – Gud har lært meg til å ta ett steg ad gangen uansett hvor høy stigen måtte være. Jeg tror derfor at jeg en gang kommer til å stå på øverste trinn og se utover det jeg har oppnådd.

Dikt er en lidenskapHer inkluderer han sin andre lidenskap, nemlig det å skrive dikt. Han har brukt sine dikt for å overleve og reflektere over egne og andres utfordringer med hiv siden han ble smittet. Han bruker dikt for å holde regnskap over egne og andres følelser og nærmest for å transcendere den situasjonen det er å leve med hiv – finne mening i noe som kan synes hardt og vanskelig. Isaac har vært representert i flere antologier, men til sin store sorg har han ikke klart å få utgitt den diktsamlingen han har ferdig.

Dikt er en lidenskap

– Jeg tror boken kan være med på å forandre hivpositives liv, sier han ubeskjedent, men jeg finner ikke noe forlag som vil gi den ut. Han håper derfor at noen skal se betydningen av diktene hans og hjelpe ham til å få dem ut før de forsvinner, som han sier, før han optimistisk legger til: – Alt er jo mulig!

Les også

schedule28.02.2024

→ Hiv er ikke en forbrytelse 

I dag, 28. februar markerer vi at hiv ikke er en forbrytelse, på den globale HIV Is Not A Crime Awareness Day.

schedule26.02.2024

→ Er du ny i Norge og trenger hivmedisiner?

Alle som oppholder seg i Norge og lever med hiv, har rett til gratis hivbehandling. Denne får man hos leger på nærmeste sykehus med infeksjonsmedisinsk avdeling.