camera_altFoto: Sharon McCutcheon & Unsplash.
PrEP er nå tilgjengelig hos Sex og Samfunn
Køene for å få PrEP har vært lange, men nå kan endelig flere aktører tilby den hivforebyggende behandlingen. Sex og samfunn i Oslo tilbyr nå PrEP til personer under 26 år eller personer som allerede får oppfølging av klinikken.
Nå kan du få PrEP hos Sex og samfunn hvis du er under 25 år. Du kan også få PrEP hvis du er 25 år eller eldre dersom du mottar andre tilbud hos Sex og samfunn. Se her under «prioriterte grupper».
Vurderingsamtalen om behovet for PrEP og forberedende undersøkelser skjer hos sykepleier, og du får resept etter noen få dager hvis alt er i orden. Hos Sex og samfunn er det også mulig å teste seg for hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner, i tillegg til å snakke om sex og rus, overgrep, seksuelle utfordringer eller kjøp, bytte og salg av sex.
Hvordan får jeg PrEP?
Du som er under 25 år kan logge inn med BankID på Sex og samfunns nettside og bestille time direkte.
Dersom du er over 25 år og er i følgende målgruppe: personer som har kjøpt sex, personer som har erfaringer fra chemsex eller annen seksualisert rusbruk, og transpersoner inntil fylte 30 år som følges opp av Sex og samfunn og har behov for PrEP, kan Sex og samfunn henvise deg til Lovisenberg sykehus eller Olafiaklinikken.
PrEP oppfølging:
Når du har startet på PrEP vil du bli fulgt opp av sykepleier hos Sex og samfunn. Det vil være behov for oppfølging en måned etter oppstart, og deretter oppfølging hver tredje måned. Dersom alt er som det skal etter et års tid, vil oppfølgingen etter hvert kunne skje kun hvert halvår.
Les også
schedule08.12.2023
→ Grønt lys for langtidsvirkende PrEP
Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har gitt medisinselskapet GSK markedsføringstillatelse for langtidsvirkende PrEP i Europa, både som injeksjon og som tabletter. – Denne behandlingen er fortsatt kostbar, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HivNorge, og hun tror den kun vil tilbys et fåtall.
schedule05.12.2023
→ Norge kan bidra til å stoppe den globale AIDS-pandemien ved å støtte lokalsamfunnene i frontlinjen
Verden har en fantastisk mulighet. Den kan få slutt på aids-pandemien som en trussel mot folkehelsen innen 2030. Å styrke investeringene i aidsresponsen vil også fremme jenters og kvinners rettigheter og myndiggjøring, menneskerettighetene til LHBTQI-personer og global helse. Norges internasjonale bistand er avgjørende for å sikre at dette lykkes.