camera_altFoto: iStock
PrEP – for deg som er i risiko for å få hiv
Den hivforebyggende behandlingen PrEP har vist seg å være en suksess i å forebygge og redusere antall nye hivtilfeller. I Norge bruker nå mer enn 2.000 personer PrEP, enten daglig eller ved behov.
Er du i risiko for å bli smittet med hiv, bør du vurdere om PrEP (Pre-eksponeringsprofylakse) er noe for deg. Det kan blant annet være dersom du har hatt gonoré, syfilis eller andre seksuelt overførbare infeksjoner, har mer enn én seksualpartner eller har sex i land med høy forekomst av hiv.
De fleste som bruker PrEP er menn som har sex med menn, sexarbeidere og personer som kombinerer sex og illegale rusmidler. PrEP vil være like aktuelt for heterofile som ofte reiser til land med høy forekomst av hiv og har sex på reisen.
PrEP er medisin som har vært benyttet i behandling av hiv i mange år og man har derfor god erfaring med de preparatene som benyttes. Det er rapportert lite bivirkninger av medisinen. Mange tar PrEP hver dag, mens andre tar den i perioder, eksempelvis i forbindelse med reiser eller når man vet at man vil kunne utsette seg for potensiell smitte.
Hvordan få PrEP
PrEP må foreskrives av spesialisthelsetjenesten og er ikke noe eksempelvis fastlegen din kan gi deg resept på.
Slik går du frem:
Bor du i Oslo og omegn, kan du få PrEP hos Olafiaklinikken, Lovisenberg sykehus eller Akershus universitetssykehus. For å få time der, bør du ha en henvisning fra din fastlege. Dersom du opplever at det er vanskelig å snakke med din egen fastlege, kan du kontakte oss i HivNorge og vi kan prøve å bistå.
Selger du sex kan du henvende deg til ProSenteret, som kan foreskrive PrEP. ProSenteret kan kontaktes på telefon: 23 10 02 00.
Bor du utenfor Oslo-området, ber du fastlegen henvise deg til infeksjonsmedisinske poliklinikk ved nærmeste sykehus.
Ta gjerne kontakt med oss i HivNorge om du har spørsmål, om du lurer på om du er i risiko for å få hiv eller ønsker å vite mer om PrEP og hvordan du går frem for å få det.
Les også
schedule18.09.2024
→ Velkommen til oss, Veronika!
De neste tre månedene vil Veronika Gorbova fra Ukraina ha språkpraksis hos HivNorge. Veronika har bred erfaring fra hivrelatert arbeid i Ukraina og vil bidra med sin kompetanse i organisasjonen. Målet med språkpraksis er å bruke det norske språket i jobbsammenheng.
schedule16.09.2024
→ Husk søknadsfristen til Hivfondet
Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. oktober