PrEP for kvinner

I Norge er det i hovedsak menn som har sex med menn som har vært målgruppe for den hivforebyggende behandlingen PrEP. Nå viser forskning at PrEP også kan være et viktig forebyggende verktøy for kvinner.

scheduleOppdatert: 11.07.2020

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Deborah Donnell fra Fred Hutchinson Cancer Research Center presenterte lovende funn under AIDS2020. ECHO-studiet viser at ved introdusering av PrEP for kvinner som en del av hivforebyggende tiltak i Sør-AFrika, ble antallet nye tilfeller mer enn halvert. Og det allerede når rundt 25% av kvinnene begynte på PrEP.

Studiet så på effekten introduseringen av PrEP hadde å si for den totale nedgangen av hiv for alle deltakerne, ikke bare de som mottok PrEP. Dersom man kun hadde sett på kvinner i risiko for å bli smittet med hiv, ville antallet mest sannsynlig vært høyere. Donell slår fast at ved å ha PrEP som en del av det hivforebyggende tilbudet, vil det føre til ytterligere nedgang i hivtilfeller.

I USA er de godt i gang. Ifølge Jodie Guest fra Emory University i USA, er den forebyggende effekten av daglig inntak av PrEP på 62% for kvinner, og over 90% for menn som har sex med menn. Et stadig økende antall kvinner i USA bruker nå PrEP. Utviklingen fra 2012 til 2017, har gått fra 8.500 til 102.000 kvinnelige PrEP-bruker, ifølge Guest.

Etterspørselen etter PrEP er økende flere steder. Ifølge Raphael Stefano Regner fra Love Yourself Inc. erfarer Filippinene en stadig økende andel av ciskvinner blant personer som blir smittet med hiv. PrEP vil også her kunne være et aktuelt forebyggende verktøy i verktøykassen.

Selv om det er en økende interesse, opplever flere utfordringer rundt etterlevelse av PrEP-bruk. I et studium som ble gjennomført i Kenya, ble det erfart at selv om interessen for PrEP blant kvinner i studiet i utgangpunktet var høy, opplevde mange utfordringer med etterlevelsen rundt PrEP. De lovende resultatene av injiserende PrEP som ble presentert tidligere under konferansen, kan således kanskje vise seg å bli et nyttig verktøy for mange.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.