camera_altFoto: Shutterstock
PrEP må gjøres tilgjengelig for jenter og kvinner i Afrika sør for Sahara
Jenter og unge kvinner i Afrika sør for Sahara utgjør 3/4 av alle nye hivdiagnoser i verden. En del av løsningen for å stanse hivepidemien er å gjøre PrEP tilgjengelig for denne gruppen. PrEP må være tilgjengelig til rett pris, helst gratis.
Et av de sentrale temaene på AIDS2022 i Montréal er de store ulikhetene og urettferdigheten som preger hivsituasjonen i verden. Annah SANGO fra Global Network of People Living with HIV holdt et sterkt innlegg om hivforebygging på konferansens hovedscene. HivNorge var i salen.
Etter at WHO anbefalte injeksjon med cabotegravir er det snart tre alternativer for PrEP, injeksjon, daglig pille eller vaginalring. Alle har fordeler og ulemper, men som Annah Sango fastholder, hver kvinne, hver PrEP-bruker må få ha valg, og kunne velge selv hva som passer henne best. Muligheten til å velge gjør kvinnen til en aktør i sitt eget liv, og det kan bidra til å styrke utsatte kvinner.
Dr. Beatriz Grinsztejn fra Fiogruz, Brazil presenterte forskning som viste fordeler og ulemper med PrEP som injeksjon, sammenlignet med de allerede tilgjengelige alternativene. Og kunnskap om fordeler og ulemper, virkning og bivirkninger er helt nødvendig for at kvinner og andre PrEP-brukere kan gjøre et riktig og informert valg.
Men også her gjelder det store problemet, som rammer personer i lav- og mellominntektsland. Det er ikke nok ressurser til å tilby helsetjenester og medikamenter til alle som har behov for dette. Verdens rike land må bidra til finansiering, i stedet for å kutte ressurser til UNAIDS og Det globale fondet.
Les også
schedule21.01.2025
→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning
Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.
schedule15.01.2025
→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?
Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.