PrEP virker i Storbritannia

Siden 2014 har hivsmittetallene rast ned i Storbritannia, melder BBC. I 2014 var det 2 300 personer som ble diagnostisert med hiv, men i 2019 var det bare 800 nye diagnoser. Det er først og fremst blant menn som har sex med menn smittetallene er gått ned, og man antar at nedgangen skyldes PrEP.

scheduleOppdatert: 16.01.2020

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

PrEP er gratis tilgjengelig i Skottland, men i England er det foreløpig bare en prøveordning med lang ventetid for å få være med. I fjor meldte BBC at 15 personer ble smittet med hiv mens de ventet på å få PrEP.

Man antar at 93 % av alle hivpositive i Storbritannia er diagnostisert med viruset. Av disse mottar 97 % behandling. 97 % av de som mottar behandling har total virussuppresjon og kan ikke smitte andre.

Helseminister Matt Hancock sier Storbritannia er på god vei mot å nå målet om at ingen nye skal smittes med hiv innen 2030. Phil Samba fra aktivistgruppa Prepster mener at PrEP må bli tilgjengelig for alle uten ventetid om det målet skal nås. Debbie Laycock fra Terrence Higgins Trust peker på at en stor andel av diagnosene stilles for sent, spesielt i gruppene som ikke til vanlig assosieres med hiv, og ønsker seg et bredere fokus i arbeidet med hiv.

Personer som diagnostiseres sent har en ti ganger så stor risiko for å dø i løpet av det første året etter diagnosen, mens personer som får diagnosen satt tidlig kan regne med å leve like lenge som allmenbefolkningen, ifølge Debbie Laycock.

PrEP er et medikament som tas daglig, eller ved behov, som forhindrer hivinfeksjon. I Norge er PrEP tilgjengelig gjennom spesialisthelsetjenesten, og det er dessverre lange ventelister ved infeksjonsmedisinske poliklinikker. Også i Norge tilskrives nedgangen i nye smittetall tilgang til PrEP, og tidlig behandlingsstart.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.