camera_altIllustrasjon: HivNorge
Pride House: Hvordan påvirket og påvirker hiv-epidemien livene våre?
Drepte hiv den seksuelle revolusjonen? Har det forandret hvordan vi ser på kroppen vår og hvordan vi har formet seksualiteten vår? Inge Alexander Gjestvang, Per-Karsten Nordhaug, Arve Juritzen og HivNorge møtes til samtale.
Gjennom 40 år har hiv påvirket svært mange skeive menn som vokste opp etter åtti- og nittitallet, enten vi ble smittet eller ikke. HivNorge inviterer, sammen med Foreningen FRI, til en panelsamtale om hva smittefrykten gjorde med oss, særlig før de effektive medisinene kom – medisinene som gjør at hiv ikke lenger smitter. Har det forandret hvordan vi ser på kroppen vår og hvordan vi har formet seksualiteten vår? Hva skjedde med opprøret mot heteronormen? Var det hiv som førte til kamp for heteronormativ ekteskapslov, heller enn å utvide normene for samliv?
Gonorétallene har aldri vært så høye som i 1946 og 1975, tall som er ti- og tjue ganger høyere enn tallene vi ser i dag. Drepte hiv den seksuelle revolusjonen? Og hvordan har de skeive miljøene håndtert tapet å miste av så mange venner og kjente til aids? Er vi overtraumet?
Når: Onsdag 28. juni, kl. 20.30
Hvor: Eyr, Legenes hus kurs- og konferansesenter, Christiania Torv 5, 0158 Oslo
De som deltar i samtalen er:
Inge Alexander Gjestvang, 40 år gammel, og ble født knappe fire måneder etter første aids-tilfelle ble fastslått i Norge. Han er utdannet lærer, og er nå leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Per-Karsten Nordhaug, 49 år gammel, medlem av Oslo kommunes Råd for kjønns- og seksualitetsmangfold, nordisk leder for Pride i Accenture, Oslomann, men opprinnelig fra Nes på Hedemarken.
Arve Juritzen, forfatter av boken «Henki – han ga Aids et ansikt», og i dag politiker på valg til Oslo bystyre.
Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.
Til å lede samtalen Halvor Frihagen, 54 år gammel. Arbeider deltid som juridisk og politisk rådgiver i HivNorge, ved siden av jobb som advokat. Han har tidligere hatt forskjellige verv i den skeive bevegelsen og på grasrotnivå i politikken, og har vært opptatt av kjønns- og seksualitetspolitikk, menneskerettigheter og arbeid mot diskriminering.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.