Pride House: «PrEP-hore» eller ansvarlig?

Hvordan har det gått siden PrEP ble tilgjengelig i Norge? Opplever PrEP-brukere fortsatt stigma? Ble det slik man hadde fryktet med tanke på andre seksuelt overførbare sykdommer? Disse spørsmålene blir tema når fagfolk innen behandling og forebygging av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner, en PrEP-bruker og en som lever med hiv møtes til samtale.

scheduleOppdatert: 26.06.2023

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Onsdag 28 juni klokken 19.00 inviterer HivNorge til samtale om PrEP på Pride House under Oslo Pride.

«Truvada-hore» eller ansvarlig?

Den forebyggende hivmedisinen ble tilgjengelig i Norge i 2017 og i 2023 bruker over 2.300 personer PrEP. Dette er personer som er i risiko for få hiv. Da helse- og omsorgsminister Bent Høie innførte PrEP i 2017, ble dette møtt med skepsis, moralisme og stadige politiske diskusjoner. Selv i det skeive miljøet opplevde PrEP-brukere motstand, og betegnelsen «Truvada-hore» dukket stadig opp i kommentarfeltene. Skeive menn hadde da levd med hiv hengende over seg i over 30 år og endelig kom det altså en medisin, med lav bivirkningsprofil, som sikret at man ikke kunne få hiv og som ga brukeren mulighet til å ta vare på egen og andres seksuelle helse. PrEP har vært en suksess, og har, sammen med at de som lever med hiv er velmedisinert og smittefri, bidratt til en nedgang på over 80% av nye hivtilfeller blant menn som har sex med menn.

Men, opplever folk fortsatt stigma knyttet til PrEP-bruk, eller er det mer normalisert? Ble det slik man hadde fryktet med tanke på andre seksuelt overførbare infeksjoner? Fikk de som lever med hiv en alliert i PrEP-brukeren og bidro dette til å redusere stigma ved å leve med hiv?

Vi har fått med oss dyktige fagfolk innen behandling og forebygging av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), en PrEP-bruker og en som lever med hiv, som vi håper skal gi oss innsikt i hvordan det har gått med PrEP-ordningen. Og, kanskje får vi svar på noen av disse spørsmålene. Vi åpner også for spørsmål og synspunkter fra salen. Så er du opptatt av PrEP, hiv og SOI, anbefaler vi at du tar turen innom.

Når: Onsdag 28. juni, kl. 19.00
Hvor: Hippokrates, Legenes hus kurs- og konferansesenter, Christiania Torv 5, 0158 Oslo

Da møter du disse flotte folkene:

Foto: Privat

Torgeir Meland Landaas, moderator, HivNorge.

Foto: Privat

Jessica Andreassen, infeksjonssykepleier, jobbet med hiv og PrEP i over 10 år.

Foto: HivNorge

Frank Pettersen, infeksjonsoverlege, spesialist på hiv og PrEP.

Foto: Privat

Kristian Domenic Blix, lever med hiv.

Foto: Privat

Guðmundur Helgi Arnarson, PrEP-bruker.

Foto: Helseutvalget/Alexandra Gjerlaugsen

Rolf Martin Angeltvedt, leder av Helseutvalget.

Les også

schedule27.09.2023

→ PrEP på agendaen

Som en del Fast Track Cities 2023-konferansen i Amsterdam har HivNorge deltatt på flere foredrag og erfaringsutvekslinger om den hiv-forebyggende behandlingen PrEP. PrEP er et viktig og aktuelt tema under konferansen, siden introduksjonen av PrEP har bidratt til stor reduksjon av nye hivtilfeller globalt.

schedule26.09.2023

→ Fast Track Cities 2023-konferansen er i gang

Fagpersoner, aktivister og berørte på hivfeltet er samlet for å dele erfaringer, presentere forskningsresultater og for å styrke det internasjonale nettverket. – Arbeidet for å ende hivepidemien er ikke bare medisinsk, i dag er den største utfordringen stigmaet og de sosiale belastningene relatert til hiv, forteller Amsterdams ordfører.