Pride House: «PrEP-hore» eller ansvarlig?

Hvordan har det gått siden PrEP ble tilgjengelig i Norge? Opplever PrEP-brukere fortsatt stigma? Ble det slik man hadde fryktet med tanke på andre seksuelt overførbare sykdommer? Disse spørsmålene blir tema når fagfolk innen behandling og forebygging av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner, en PrEP-bruker og en som lever med hiv møtes til samtale.

scheduleOppdatert: 26.06.2023

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Onsdag 28 juni klokken 19.00 inviterer HivNorge til samtale om PrEP på Pride House under Oslo Pride.

«Truvada-hore» eller ansvarlig?

Den forebyggende hivmedisinen ble tilgjengelig i Norge i 2017 og i 2023 bruker over 2.300 personer PrEP. Dette er personer som er i risiko for få hiv. Da helse- og omsorgsminister Bent Høie innførte PrEP i 2017, ble dette møtt med skepsis, moralisme og stadige politiske diskusjoner. Selv i det skeive miljøet opplevde PrEP-brukere motstand, og betegnelsen «Truvada-hore» dukket stadig opp i kommentarfeltene. Skeive menn hadde da levd med hiv hengende over seg i over 30 år og endelig kom det altså en medisin, med lav bivirkningsprofil, som sikret at man ikke kunne få hiv og som ga brukeren mulighet til å ta vare på egen og andres seksuelle helse. PrEP har vært en suksess, og har, sammen med at de som lever med hiv er velmedisinert og smittefri, bidratt til en nedgang på over 80% av nye hivtilfeller blant menn som har sex med menn.

Men, opplever folk fortsatt stigma knyttet til PrEP-bruk, eller er det mer normalisert? Ble det slik man hadde fryktet med tanke på andre seksuelt overførbare infeksjoner? Fikk de som lever med hiv en alliert i PrEP-brukeren og bidro dette til å redusere stigma ved å leve med hiv?

Vi har fått med oss dyktige fagfolk innen behandling og forebygging av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), en PrEP-bruker og en som lever med hiv, som vi håper skal gi oss innsikt i hvordan det har gått med PrEP-ordningen. Og, kanskje får vi svar på noen av disse spørsmålene. Vi åpner også for spørsmål og synspunkter fra salen. Så er du opptatt av PrEP, hiv og SOI, anbefaler vi at du tar turen innom.

Når: Onsdag 28. juni, kl. 19.00
Hvor: Hippokrates, Legenes hus kurs- og konferansesenter, Christiania Torv 5, 0158 Oslo

Da møter du disse flotte folkene:

Foto: Privat

Torgeir Meland Landaas, moderator, HivNorge.

Foto: Privat

Jessica Andreassen, infeksjonssykepleier, jobbet med hiv og PrEP i over 10 år.

Foto: HivNorge

Frank Pettersen, infeksjonsoverlege, spesialist på hiv og PrEP.

Foto: Privat

Kristian Domenic Blix, lever med hiv.

Foto: Privat

Guðmundur Helgi Arnarson, PrEP-bruker.

Foto: Helseutvalget/Alexandra Gjerlaugsen

Rolf Martin Angeltvedt, leder av Helseutvalget.

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.