Probiotika har ingen effekt

For noen år siden satte forskere ved Oslo universitetssykehus i gang en studie for å se om bruk av probiotika i tarmen kunne bedre livskvaliteten blant velmedisinerte hivpositive med lave CD4-tall. Resultatene av forskningen ble presentert på en temakveld hos HivNorge i forrige uke: Det har ingen eller svært liten effekt.

scheduleOppdatert: 23.10.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

– Det er én pasientgruppe vi ser opplever flere komplikasjoner i forbindelse med sin hivinfeksjon, forklarte forsker og lege Dag Henrik Reikvam ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved OUS til bladet Positiv for fire år siden. – Disse pasientene er statistisk sett mer utsatt for hjerte-karsykdommer og en raskere aldringsprosess. Vi ser blant annet at disse pasientene i relativt ung alder er utsatt for osteoporose og andre sykdommer som forbindes med alderdommen.

Les: Probiotika for bedre CD4-tall

Ingen virkning av betydning ved bruk av probiotika viser forskningen til lege Dag Henrik Reikvam. (Foto: Olav André Manum)

Formålet med undersøkelsen som ble igangsatt for fire år siden var å se om dette kan bidra til å bedre helse hos denne pasientgruppen. Probiotika, forklarte forskeren, er det motsatte av antibiotika. Mens antibiotika dreper mikro-organismer eller bakterier, er probiotika godartete bakterier med helsebringende effekter. Et eksempel på slike godartete bakteriekulturer er melkesyre-bakterier som blant annet tilsettes i meieriproduktene Biola. – Undersøkelsen vil altså handle om å tilføre et kosttilskudd som inneholder denne typen probiotika til disse pasientene og måle resultatene, forklarte Reikvam den gangen. Resultatene viste at det altså ikke var noen signifikant virkning.

Her kan du se hele foredraget lege Dag Henrik Reikvam holdt hos HivNorge.

 

 

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.