camera_alt Foto: HivNorge
Protester og tydelige stemmer
Aktivisme ønskes velkommen på aidskonferansen, og engasjerte konferansedelegater har hevet sine stemmer, både for egne og andres rettigheter, mot urettferdighet og i solidaritet.
– Det er til og med egne rom hvor aktivistene kan forberede sine aktiviteter og protester, sier en engasjert Ronda-Kristine Bekkevoll, styremedlem i HivNorge. Hun syns det er positivt at arrangørene tilrettelegger for alle de engasjerte og viktige stemmene og deres budskap. – Forskningen, utviklingen av forebyggende og behandlende hivmedisiner, prisene som fastsettes, avgjørelsene som tas og strategiene som legges for å eliminere hiv som folkehelsetrussel, alt dette handler direkte om alle oss som lever med eller er berørt av hiv. Det handler om våre liv og vår livskvalitet. Selvfølgelig skal våre stemmer høres og være en aktiv del av dette arbeidet, sier hun.
Det har vært et mangfold av protester. Allerede under åpningsseremonien tok transaktivister mikrofonen og rettet fokus på tilgang på forebyggende og behandlende hivmedisiner til alle.
Med sine karakteristiske røde paraplyer, fremmet sexarbeiderne i en solidaritetsmarsj sine stemmer i hivresponsen og det globale påvirkningsarbeidet for å avkriminalisere sexarbeid, og for helsetilbud og menneskerettigheter for personer som selger seksuelle tjenester.
Som HivNorge tidligere har omtalt, skapte prisene Gilead har for sin nyeste langtidsvirkende hivforebyggende behandling store protester. Det var ikke bare Gilead som fikk merke frustrasjonen fra personer som blir direkte berørt av deres arbeid, prissetting og strategier.
Colombia har laget en lov om tvangslisens for hivbehandlingen Dolutegravir, slik at lokale selskaper kan produsere det generisk, noe som vil redusere utgiftnene til behandlingen betraktelig. ViiV har gått til søksmål mot den Colombianske staten for å forsøke å forhindre det. Dette skapte et stort engasjement fra aktivister, som ba GSK/ViiV droppe søksmålet, og krever tilgang på Dolutegravir til alle nå.
Aktivister viste også solidaritet med dem som er rammet av krigen i Palestina, og som er lider under de nedbrutte helsesystemene, herunder også mennesker som lever med hiv på Gaza, med et tydelig krav om umiddelbar våpenhvile og en slutt på krigen.
Også utenfor konferansens område ble det gjennomført protester. Under parolen «Sammen for mangfold, rettferdighet og helse!» gikk et bredt mangfold av aktivister, forskere, helsepersonell og organisasjoner gjennom Münchens gater. #PutPeopleFirst er tittelen på årets aidskonferanse. Demonstrantene ville vise hvem menneskene bak denne tittelen er: – Vi ønsker et liv uten stigma og diskriminering, og med tilgang til forebygging og medisinsk behandling for alle. Personer som lever med hiv, personer som selger seksuelle tjenester, personer som bruker rusmidler, transpersoner, skeive, migranter, flyktninger – vi er sterke og vakre, la oss bringe vårt mangfold ut i Münchens gater.
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.