camera_altFoto: Aditya Romansa(Unsplash
Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
scheduleOppdatert: 27.11.2024
createForfatter: Bente Bendiksen
labelEmner: det globale fondetGlobal helseTuberkulose
Norge har vært en aktiv bidragsyter til Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, som lanserte sin rapport for 2023 den 19. september. I 2023 mottok 25 millioner mennesker hivbehandling gjennom programmene fondet støtter. 7,1 millioner ble behandlet for tuberkulose og totalt 227 millioner myggnett ble distribuert til beskyttelse mot malaria.
– Dette er ikke bare tall, sier Peter Sands, direktør i Det globale fondet i en pressemelding. – Hvert av de 65 millioner livene som er reddet gjennom våre partnerskap, er et familiemedlem, en venn, en nabo, en lærer, en arbeider.
Felles innsats gir resultater
2023 var et merkeår for innsatsen ovenfor hiv, tuberkulose og malaria. Med en rekordhøy investering på 1,8 milliarder amerikanske dollar i 2023, bidro Det globale fondet til å bygge opp helsesystemene som ble rammet av koronapandemien i landene hvor fondet investerer. Etter en solid innsats kom dermed arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria tilbake til nivået det var før koronapandemien.
Sammen med samarbeidspartnere, bidro også fondet til å redusere prisene på de foretrukne førstevalgene av hivmedisiner med 25%, 20% på testutstyr for tuberkulose, 30% på forebyggende tuberkulosebehandling og hele 55% på tuberkulosebehandling for resistent tuberkulose.
Norges bidrag nytter
For perioden 2022-2025 forpliktet Norge seg til å bidra med 2 milliarder kroner over statsbudsjettet til Det globale fondets arbeid. I 2025 vil det bli en ny påfyllingsrunde for Det globale fondet, hvor givere forplikter seg til å gi støtte arbeidet fondet gjør for den neste periode.
Investeringene Norge gjør til Det globale fondet har vært med å bidra til en reduksjon i aidsrelaterte dødsfall med 73% og nye hivinfeksjoner med 61% siden 2002. Flere land, slik som Botswana, Eswatini, Kenya, Malawi, Rwanda, Zambia og Zimbabwe har dermed nådd 95-95-95-målene. Det betyr at 95% av alle som lever med hiv skal være diagnostisert, 95% skal være på behandling, og 95% av dem igjen skal være på vellykket behandling. Færre barn blir rammet, færre blir foreldreløse og færre dør.
Bidrar til nyutviklinger
Også når det gjelder tuberkulose og malaria har investeringene giverland gir til Det globale fondet ført til en stor reduksjon i sykdomstilfeller og død. Utvikling av nye teknikker for forebygging og behandling, er blant tiltakene giverlandene finansierer, slik som økt fokus på post-tuberkuloserelatert lungesykdom og utrullingen av dual aktive myggnett vil bidra til 45% mer reduksjon i malariatilfeller enn andre nett.
Styrking av helsesystemer og sivilt samfunn
Investeringene for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria i lav- og mellominntektsland, har også en bredere betydning fordi de frigjør ressurser og kapasitet i et allerede overbelastet helsesystem. Solide helsesystemer er viktig, både for arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria, men også for å møte andre helseutfordringer og kommende pandemier. I 2023 økte Det globale fondet ytterligere sine investeringer i styrking av helsesystemer, sivilt samfunn og pandemiberedskapen. Blant annet bidro de til styrking av distribusjonskjedene for medisiner og andre helsebehandlinger, digitale helserelaterte informasjonsplattformer, overvåkingssystemer, laboratorier og diagnostiseringskapasiteter og styrking av helsesystemer utviklet og drevet av sivilsamfunnet. Fondet viser i sin rapport til at deres investeringer har satt fart i arbeidet med å sikre universell tilgang til helseoppfølging, og viser til en økning fra 45% i 2000 til 68% i 2021.
Kolliderende kriser
I 2023 ble verden rammet av flere kriser som ga alvorlige konsekvenser for arbeidet med global helse, herunder også arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria, som klimaendringene, konflikter og krig, anti-kjønnsbevegelser, anti-LHBTQI-bevegelser og angrep på sivile samfunnsaktører.
Ifølge sin rapport har Det globale fondet støttet land og aktører fra sivilt samfunn i å møte disse utfordringene, og opprettholde og styrke deres helserelaterte arbeid. Initiativet «Breaking Down Barriers» har jobbet for å bryte ned menneskerettslige og kjønnsrelaterte barrierer for tilgang til helsesystemer. Initiativer som jobber for likhet og rettigheter for alle kjønn, involvering av kvinner og unge jenter, transpersoner og ikke-binære i beslutningsprosesser er andre tiltak som fondet engasjerer seg i. I tillegg støtter fondet helsesystemer som jobber i områder med konflikter og krig, slik at de kan opprettholde helsetilbudet i krisesituasjoner.
– Modellen vår er forankret i et partnerskap med inkluderende styring, noe som gjør oss til en global bevegelse bestående av sivilsamfunn, myndigheter, partnere i privat sektor, tekniske partnere og lokalsamfunn som er berørt av de tre sykdommene i mer enn 100 land, sa Sands. – Det partnerskapet viste seg enormt betydningsfullt i vår respons på de mange utfordringene vi møtte i året.
Les også
schedule15.01.2025
→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?
Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.
schedule15.01.2025
→ Se Arven på Nasjonalteateret
Forestillingen Arven settes opp på Nasjonalteateret, og Kirkens Bymisjon, Aksept har billetter til generalprøven som de ønsker å dele ut. Er dette noe for deg?