Sexarbeidere

Hun har ikke mange kronkrete fremskritt å melde om siden forrige aids-konferanse i Mexico, Petra Timmermans, men mener likevel at det er lettere å snakke om sexarbeidernes rettigheter.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)

labelEmner:

Hun mener likevel at en av de viktigste positive endringene til fordel for sexarbeidere globalt er at det nå har blitt lettere å snakke om deres rettigheter i en kontekst som handler om menneskerettigheter.

 

– Det gjør det enklere for oss å nå gjennom på lang sikt når det gjelder å skape reformer som ivaretar sexarbeideres rettigheter som selvstendige individer, forklarer Timmermans. Til daglig er hun kommunikasjonskoordinator for Den internasjonale komiteen for sexarbeideres rettigheter (ICRSE), et nettverk hvor også norske organisasjonen Pion er med. Vi treffer henne på ICRSEs stand i The Global Village under konferansen i Wien.

Den globale landsbyen er et av de mest spennende områdene på hele konferanseområdet. Her holder ulike aktivistorganisasjoner og støttegrupper for de som er smittet eller berørt på annen måte av hiv og aids hus. The Global Village er et sant mangfoldig samfunn og et oppkomme av oppfinnsomhet, kreativitet og fargerikdom. Selv garvede hivaktivister risikerer å møte noen nye ideer eller innfallsvinkler her.

Timmermans tar sterk avstand fra alle lover som kriminaliserer kjøp og salg av seksuelle tjenester mellom voksne mennesker. Slike lover fungerer ikke i forhold til å avskaffe prostitusjon, det bare driver virksomheten under jorden. Dermed mister sexarbeiderne selv en stor grad av kontroll over egne liv og risikerer ikke bare å bli offer for vold, de utsettes i langt større grad for hivsmitte og faren for at de verken beskytter seg selv eller sine kunder øker.

– I enkelte land brukes kondom som bevis for at en kvinne er prostituert, sier Timmermans, hvorfor i all verden skal hun da ha med seg de kondomene hun trenger for å praktisere sikrere sex på jobb?

I tillegg mener Timmermans at denne typen lovgivning må sees som en umyndiggjøring av alle kvinner: Hvordan skal kvinner flest ha kontroll over sin seksualitet dersom forskjellen mellom å være hore eller ”pen pike” er en eller ti kondomer i veska? – Det er uforståelig at feministene ikke ser sexarbeidernes rettigheter som et spørsmål om alle kvinners rettigheter. Det er tross alt ingen som spør hva menn har i lommene, sier Timmermans retorisk.

Tvungen testing av prostituerte er heller ikke veien å gå, mener Timmermans. Et positivt testresultat kan raskt brukes til å tiltale hivpositive sexarbeidere. I Makedonia i 2008 gjennomførte politiet en gaterazzia og tvangstestet en rekke prostituerte. Sju av dem var hivpositive og blir nå tiltalt for å utsette kundene sine for hivsmitte. De risikerer alle lange fengselsstraffer, til tross for at de praktiserte sikrere sex og brukte kondom. Politiet har heller ikke, ifølge Timmermans, funnet noen som faktisk er smittet av disse jentene.

Heller ikke den norske loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester, tror Timermans fungerer etter hensikten. Alt den oppnår er å drive både sexarbeiderne og kundene under jorda. En kunde vil aldri rapportere om sin mistanke om at en av kvinnene han har kjøpt seksuelle tjenester av kan være offer for trafficking. Frykter han for å ha blitt smittet av hiv øker terskelen for å oppsøke helsetjenesten for å ta en hivtest siden dette kan resultere i at han blir tiltalt.

– Dermed kan han smitte sine andre seksualpartnere enten de er sexarbeidere eller ikke, mener Timmermans.

flere nyheter fra AIDS2010

Les også

schedule23.12.2024

→ La oss bekjempe ensomhet og utenforskap sammen

Atter igjen nærmer seg tiden som kommer som julekvelden på kjerringa. Påminnelsene om at jula er foran oss kommer stadig tidligere, så tidlig som midt i september var de første tegnene til den forestående høytiden på plass i utvalgte butikker.

schedule19.12.2024

→ Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina

I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.