Smittefare

Hivpositive på vellykket behandling representerer ikke lenger noen smittefare mener den nasjonale aidskommisjonen i Sveits. De viser til studier publisert i det sveitsiske legetidsskriftet.

scheduleOppdatert: 31.10.2019

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Blant annet viser artikkelen til en studie av 393 heteroseksuelle par hvor den ene partneren er hivpositiv og går på vellykket ART-behandling. Gjennom en periode på 14 år viser det seg at ikke en eneste negativ er blitt smittet. Liknende undersøkelser hvor den hivpositive ikke har vellykket ART-behandling viser en smitterate på 8,6 prosent skrives det i artikkelen.

En annen studie blant 92 liknende par hvor halvparten ikke hadde begynt på ART-behandling, viser seks tilfeller av smitteoverføring. Alle disse skjedde blant hivpositive som ikke hadde begynt på behandling og som hadde en målbar virusmengde på over 1000 kopier pr ml.

Artikkelen hevder videre at en rekke studier viser at de aller fleste blir smittet av partnere som selv nettopp er smittet. Det er i primærfasen at de fleste er ekstremt smittsomme, mest sannsynlig folk som selv ikke er klar over at de selv er smittet. Stopper man behandlingen så vil virusmengden i blodet øke raskt, selv etter et par dager, heter det i artikkelen.

Styreleder Per Miljeteig i HivNorge mener dette er oppsiktsvekkende nyheter. – Det bekrefter hva som har dryppet ut fra legehold her hjemme i det siste. Nå er det helt nødvendig å tenke på nytt om hiv og aids.

Miljeteig presiserer at det særlig er viktig å se på straffeansvaret ved overføring av smitte. – Med så liten fare for overføring av smitte, har vi nok et argument for å fjerne straffelovens §155. Både paragrafen og praktiseringen av den bygger på en 80-tallsforståelse av hiv og aids, som er helt avlegs, sier han til hivnorge.no.

Videre sier han at hvis det er slik at smittefaren er størst i den perioden en person er nysmittet, eller ikke diagnostisert, må det legges mye større vekt på å få ut informasjon om hvor viktig det er å teste seg hvis man har hatt risikofylt sex. – Det er også viktig at folk får mer kunnskap om symptomene på primærinfeksjonen, som er den perioden da smittefaren er størst, sier Per Miljeteig.

– Denne nye kunnskapen gjør det mulig for hivpositive å tenke helt annerledes om sitt seksualliv. Samtidig er det viktig med fokus på hvordan hivpositive tar vare på sin seksuelle helse, og for eksempel unngår andre seksuelt overførbare sykdommer.

HivNorge ser fram til en helt nødvendig drøfting av hva den nye kunnskapen betyr for hivpositive og for forståelsen av hva sikrere sex betyr

Roger Peabody fra The Terrence Higgins Trust i London er imidlertid skeptisk til resultatene i undersøkelsen. «Den sier ingenting om analsex og om samtidig smitte av andre seksuelt overførbare infeksjoner», sier han til pressebyrået AFP. «Vi synes ikke de vitenskapelige bevisene er endelige», legger han til.

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.