Stigma legger deg i en tidlig grav

Det hevder pastor John Azumah fra Ghana. Han har selv erfaring md hva stigma kan gjøre med et mann og hans familie. – Jeg mistet jobben da det ble kjent at jeg var hivpositiv, forteller han da vi treffes tilfeldig dagen før den store AIDS2014-konferansen starter i Melbourne.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Pastor Azumah jobbet innenfor en pinsemenighet i Ghana. Da sjefen hans fikk vite at han hadde testet positivt for hiv ga hun ham øyeblikkelig sparken. – Hun mente jeg kom til å smitte hele menigheten, sier han.

Vanskelighetene stoppet ikke med at Azumah sto uten jobb. Kona ble aktivt diskriminert i boligkomplekset der paret bodde. Hun fikk ikke lov til å bruke baderommene. Barna ble mobbet så grundig at to av dem nektet å gå på skolen, og det ble slengt hånsord etter dem bare de viste seg på gata. Behandling fikk de heller ikke.

– Folk hevdet at Gud straffet meg og familien min for synder vi hadde begått, forteller Azumah. – Vi var utstøtte, som spedalske. Vi ble nødt til å flytte til et annet sted i landet for å kunne fortsette livene våre på normalt vis.

Azumah er imidlertid overbevist om at stigmatiseringen tvinger folk under jorda og at dette fører til at flere blir smittet. De tør ikke fortelle om sin status og de tør ikke kreve sikrere sex av frykt for å bli avslørt.

– Stigma er selve barrieren til fremgang for det hivforebyggende arbeidet, mener pastoren.

– 400.000 mennesker lever med hiv i Ghana, forteller Azumah, bare 70.000 er på behandling. Mange skjuler seg på grunn av stigmaet og tør ikke oppsøke helsevesenet som kan gi dem opplysning og medisiner, sier han videre. – Ser du nå hva jeg mener med at stigmaet legger deg i en tidlig grav?

Han er en liten, vennlig mann og tar gjerne på seg HivNorges teskjorte, ja, han vil faktisk ha en til kona og, men jeg har bare tatt med meg en, så han takler skuffelsen med et stort smil. Han mener hivpositive må samarbeide over landegrensene og håper at HivNorge kunne tenke seg et samarbeid. Han er vital og engasjert, men så har da også livet tatt en retning i positiv lei, i dobbelt forstand: – Flyttingen skapte bedre levekår for familien, ungene har begynt på skolen, og han er blitt far til sitt fjerde barn.

Pastor Azumah mistet jobben da det ble kjent at han er hivpositiv.

– Barnet er født uten hiv, sier han med et stort smil, det er forresten de andre ungene også.

Men i tillegg har pastoren valgt en offensiv linje for å takle stigmatiseringen: – Jeg har kommet ut av skapet som hivpositiv, forteller han, og jeg har startet en kampanje mot stigmatisering av hivpositive: Heart to Heart Campaign samarbeider nært med den ghanesiske regjeringen og poenget er å forebygge stigma gjennom informasjon om behandling og opplysning om at menneskerettighetene har full gyldighet også for hivpositve.

– Vi mener å se at kampanjen allerede bærer frukter, hevder pastor Azumeh mens han vandrer av gårde i en hvit teskjorte med en stor rød sløyfe og teksten: «Bry deg! Test deg».

– Det slagordet passer jo godt til vår egen kampanje, sier han.

Les også

schedule08.01.2025

→ Forslag til endringer i helseforskningsloven og tilhørende regelverk

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår lovendringen for å legge til rette for mer og bedre forskning, styrke forskningsdeltakeres rettsvern og sikkerhet, og forenkle formelle prosesser knyttet til forskning. HivNorge mener at god etisk kontroll er nødvendig for å sikre etisk forsvarlighet, herunder sikre dataminimering og andre tiltak for å begrense risikoen for bakveisidentifisering ved for eksempel forskning på helseregistre.

schedule23.12.2024

→ La oss bekjempe ensomhet og utenforskap sammen

Atter igjen nærmer seg tiden som kommer som julekvelden på kjerringa. Påminnelsene om at jula er foran oss kommer stadig tidligere, så tidlig som midt i september var de første tegnene til den forestående høytiden på plass i utvalgte butikker.