Stortinget behandler overdrevne smitteverntiltak

Stortingsrepresentant Camilla Strandskog (H) utfordret i en interpellasjon helseminister Bent Høie om hvilke tiltak som kan sikre at mennesker som lever med hiv ikke blir utsatt for overdreven smittefrykt i helsevesenet.

scheduleOppdatert: 28.04.2021

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Strandskog viste til eksempler, blant annet fra HivNorge, om mennesker som får nedsatt kvalitet i omsorgen eller som får taushetsplikten brutt ved at det settes opp en smittevernplakat foran deres rom på sykehjemmet.  

Her kan du se interpellasjonen sendt fra Stortinget

Helseminister Høie svarte i interpellasjonsdebatten 26. april 2021 med å gjøre rede for mange gode tiltak som vi er kjent med, og oppfordret de som opplever overdrevne smitteverntiltak til å klage til pasientombudet, eller andre klageorganer. Han roste også HivNorge og andre frivillige og ikke-statlige aktørers innsats for de som lever med hiv.  

Stortingsrepresentant Strandskog pekte på at det er behov for kunnskapsøkning, særlig i lys av at det stadig er flere eldre som lever med hiv, som kommer i kontakt med eldreomsorgen.  

— Vi er glad for at Camilla Strandskog løfter disse spørsmålene, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. Vi ser behov for økt kunnskap, både i spesialisthelsetjenesten og i eldreomsorgen i kommunene.  

Les også

schedule31.01.2025

→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på

Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.

schedule31.01.2025

→ Vi vil gjerne høre fra deg

HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.