Stortinget behandler overdrevne smitteverntiltak

Stortingsrepresentant Camilla Strandskog (H) utfordret i en interpellasjon helseminister Bent Høie om hvilke tiltak som kan sikre at mennesker som lever med hiv ikke blir utsatt for overdreven smittefrykt i helsevesenet.

scheduleOppdatert: 28.04.2021

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Strandskog viste til eksempler, blant annet fra HivNorge, om mennesker som får nedsatt kvalitet i omsorgen eller som får taushetsplikten brutt ved at det settes opp en smittevernplakat foran deres rom på sykehjemmet.  

Her kan du se interpellasjonen sendt fra Stortinget

Helseminister Høie svarte i interpellasjonsdebatten 26. april 2021 med å gjøre rede for mange gode tiltak som vi er kjent med, og oppfordret de som opplever overdrevne smitteverntiltak til å klage til pasientombudet, eller andre klageorganer. Han roste også HivNorge og andre frivillige og ikke-statlige aktørers innsats for de som lever med hiv.  

Stortingsrepresentant Strandskog pekte på at det er behov for kunnskapsøkning, særlig i lys av at det stadig er flere eldre som lever med hiv, som kommer i kontakt med eldreomsorgen.  

— Vi er glad for at Camilla Strandskog løfter disse spørsmålene, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. Vi ser behov for økt kunnskap, både i spesialisthelsetjenesten og i eldreomsorgen i kommunene.  

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.