Stortinget

Høyres helsepolitiske talsperson Bente Høie spurte helseministeren hva hun har tenkt å gjøre med det økende antall nye hivpositive menn som har sex med menn i en interpellasjon i Stortinget i går.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Stortingsrepresentant Bent Høie (H)

I sin interpellasjon påpekte Høie at antallet nysmittede menn som har sex med menn (msm) aldri har vært høyere enn i 2011, og at et av hovedmålene i regjeringens hivstrategi er å redusere nysmitte, særlig i grupper med høy sårbarhet for hiv.

I sitt svar ga helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen uttrykk for at departementet ser alvorlig på denne negative utviklingen og at det er seks departementer som samarbeider og har ansvar for å følge opp regjeringens strategiplan. Hun påpekte også at hun ikke opplevde at verken hun eller departementet har liten oppmerksomhet på hiv, selv om stortingsrepresentant Høie i sin respons til ministerens innlegg mente det var for lite oppmerksomhet omkring hiv, i motsetning til på 1980- og 1990-tallet.

Laila Dåvøy fra Kristelig Folkeparti påpekte at vi allerede har et enkelt og virksomt tiltak for å forebygge smitte – nemlig kondom. Utfordringen er å få flere til å bruke dette, mente hun.

stortingsdebatten om hiv

hivalarm

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.