Terskelen for å oppsøke psykisk helsehjelp er høyere blant mennesker med minoritetsbakgrunn 

Årets Flerkulturelle Helsefestival, i regi av Tverrkulturell Helseinfo (THI), gikk av stabelen 6. september med et fagseminar på Frivillighetens Hus i Oslo. Hovedtemaet var psykisk helse blant mennesker med minoritetsbakgrunn.

scheduleOppdatert: 12.09.2024

createForfatter: Evgeniya Khoroltseva

labelEmner:

Flere gode og tankevekkende innlegg ble lagt frem av både fagfolk og aktivister. Lege og psykiater Shahram Shaygani fremhevet mennesker med minoritetsbakgrunn først og fremst som ressurser, og som har vært gjennom et livsløp, som ofte kan være traumatisk, og som helsepersonell bør ta hensyn til ved møte med disse. Bernadette Nirmal Kumar, fra Folkehelseinstituttet, presenterte tilgjengelig data om minoritetenes psykiske helse i Norge, som fant gjenklang i Osloordførerens tale som påpekte at terskelen for å søke psykisk helsehjelp er høyere blant folk med minoritetsbakgrunn enn ellers hos den øvrige Oslobefolkningen.  

I samarbeid med Ressurssenteret for migrasjonshelse og som en del av Folkehelsestrategi for Oslo 2023-2030 gjør Oslo kommune nå appen Sunn Start Norge tilgjengelig på flere språk. Ved å gjøre informasjonen om helse lett tilgjengelig håper man å redusere sosiale forskjeller i helse og livskvalitet i Oslo.  

— Det er sjette år på rad at vi arrangerer den Flerkulturelle helsefestivalen i Oslo der vi hvert år forsøker å ta opp helserelaterte temaer, som er viktige for folk med minoritetsbakgrunn i samfunnet vårt. Vi vil fremheve at Oslo er en by for alle, inkludert lik tilgang til helsetjenester og aktivitetstilbud. Det er derfor gledelig å se at hele seksten organisasjoner har meldt seg på i år for å stå på stands på Grønland torg og formidle sitt arbeid innenfor psykisk helse og velvære, kvinnehelse, humanitært arbeid og tilbud om familieaktiviteter, sier daglig leder i THI, Wolela Haile.  

Lørdag 7. september stilte flere frivillige i HivNorge opp på stand på Grønland torg i Oslo for å formidle informasjon om hiv og tilgjengelig hivbehandling i Norge. Rundt hundre forbipasserende kunne også teste sin kunnskap om hiv ved å ta en quiz. — Det er andre gang jeg er med på stand under helsefestivalen på Grønland torg og jeg ser at det er mange som stopper opp og slår en prat. Jeg har en følelse av å bidra til bedre bevisstgjøring om hvordan det er å leve med hiv i Norge i dag, og hvor man kan få rask og nødvendig helsehjelp-, forteller Kris, frivillig i HivNorge.  

Les også

schedule23.09.2024

→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv

Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien. 

schedule19.09.2024

→ Mpox-vaksinering: bekymret for økt stigmatisering

Det er kommunenes ansvar å tilby vaksinering til befolkningen. Det er imidlertid stor variasjon i Norge hvor tilgjengelig Mpox-vaksiner er, og HivNorge er bekymret for at personer som har behov for den ikke får tilgang på vaksinen.