Til minne om Svein Skeid

Svein Skeid døde søndag 13. desember, 70 år gammel. Han var i flere tiår en bauta i arbeidet for seksuell frigjøring her i landet og internasjonalt, og vil bli dypt savnet.

scheduleOppdatert: 14.12.2020

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Jeg ble kontaktet av Svein på midten av åttitallet da jeg som redaktør av DNF-48s blad Fritt Fram publiserte et kryssord han mente var uløselig. Som den kryssordentusiast han var tok han utfordringen og kom med månedlige kryssordoppgaver til bladet. Da Fritt Fram ble nedlagt og jeg initierte oppstarten av magasinet Blikk, ble han med og fortsatte helt fram til tusenårsskiftet. Han bidro ikke bare med kryssord, men også andre redaksjonelle oppgaver. I forbindelse med DNF-48s 40-årsjubileum i 1990 lagde vi et stort historienummer, og til selve jubileumsfesten hadde han funnet fram eieren av Bislett Hospits i 1950, stedet der foreningen ble stiftet i mai 1950, og presenterte ham for et jublende publikum. 90 år gamle Erling Næss mottok fortjente ovasjoner, takket være Svein.

Men Sveins interesse og engasjement begrenset seg ikke til kryssord og historie. Hans største lidenskap gjaldt arbeidet med minoritetene i minoriteten og Svein var en uredd og modig talsperson. Han sto i front for å fjerne flere diagnoser knyttet til seksuelle minoriteter fra den norske diagnoselisten, og for to år siden friskmeldte Verdens helseorganisasjon fetisjisme, tranvestisisme og sadomasochisme. Som leder av Diagnoseutvalget Revise 65 fikk Svein Skeid mye av æren for denne seieren.

Han ble tidlig engasjert i lærmiljøet blant hovedstadens homser og sørget for at SLM tidlig på nittitallet deltok i det vi i dag kaller Prideparaden. Da hivepidemien kom for alvor på åttitallet engasjerte Svein seg og søkte alltid saklig og god informasjon, som han formidlet videre i de miljøene han vanket. Han har fått flere utmerkelser for sitt arbeid med homofiles og BDSM-eres menneskerettigheter og ble tildelt Homoæresprisen under Pride i 2003. I de senere årene har han også under Pride-uka foretatt politiske ukorrekte historiske byvandringer, hvor han tok et bergtatt publikum rundt til nedlagte erotiske oaser.

Det er ikke mer enn et par uker siden vi kom i prat på Grønlandsleiret og mimret om tiden i Blikk-redaksjonen på nittitallet. Og nå er du borte. Din tilstedeværelse vil bli savnet.

Arne Walderhaug

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.