Tilfeller av apekopper i Norge 

Siden de første meldingene kom om utbrudd av apekopper i Europa, har sykdommen nå også spredd seg til Norge. Folkehelseinstituttet har registrert flere tilfeller i Norge, og oppfordrer særlig menn som har sex med menn om å være oppmerksomme på eventuelle symptomer.  

scheduleOppdatert: 01.07.2022

createForfatter: Kristin Holland

labelEmner:

17 tilfeller i Norge 

De siste ukene har antallet tilfeller av apekopper i Norge økt, og det er nå registrert totalt 17 tilfeller av apekopper i MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer). Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de følger med på utviklingen og oppfordrer alle som mistenker at de kan være smittet med apekopper om å oppsøke lege. Spesielt oppfordrer de menn som har sex med menn til å være oppmerksomme på symptomer, da flere av de smittede i Europa har vært i denne gruppen.  

De vanligste symptomene er feber, nedsatt allmenntilstand, lymfeknutehevelse og etter hvert utslett, som starter i ansiktet eller genitalt før det sprer seg videre. De fleste opplever et mildt sykdomsforløp, hvor symptomene gir seg etter 2-4 uker. 

Mistenker du smitte? 

Om du mistenker at du er smittet med apekopper, er det viktig at du kontakter lege og avtaler time. Informer legen om mistanken om apekopper, slik at de kan forberede en eventuell undersøkelse og prøvetaking, og videre oppfølging. Unngå tett kontakt med andre til du har blitt undersøkt av lege og eventuelt fått avkreftet diagnosen. 

Ønsker du mer informasjon om apekopper?

HivNorge har tidligere skrevet om utbruddet av apekopper i Europa, med informasjon om smittemåter, symptomer og sykdomsforløp.

Spørsmål og svar om apekopper finner du på Folkehelseinstituttet sine sider.

Mer utdypende informasjon finnes i Folkehelseinstituttets veileder for helsepersonell.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.