camera_altFoto: Arne Walderhaug
Unaids advarer mot store aids-dødstall
I anledning verdens aidsdag, går Unaids ut med en advarsel om millioner av aidsrelaterte dødsfall og ødeleggelse fra pandemier hvis verdens ledere ikke tar for seg ulikhetene i verden.
Feiler myndigheter i å bekjempe ulikheter, vil det føre til 7,7 millioner aidsrelaterte dødsfall de neste ti årene, heter det i en pressemelding fra Unaids i anledning verdens aidsdag.
– Dette er en sterk oppfordring til handling, sier Winnie Byanyima, leder i Unaids, i en pressemelding i dag. —Fremgangen de siste årene i arbeidet mot aidspandemien, som den siste tiden allerede var på vei av sporet, er nå under enda større press nå som covid-19-krisen fortsetter å herje, fortsetter Byanyima. – Den er til hinder for hivforebyggende og hivbehandlende tilbud, skolering, voldsforebyggende programmer og mye mer. Vi kan ikke bli tvunget til å velge mellom å ende aidspandemien i dag og å forberede oss for morgendagens pandemier. Den eneste suksessfulle vinklingen er å nå begge målene. Nå er vi ikke på sporet for å nå noen av dem, advarer Byanyima.
Advarselen kommer i den nye rapporten fra Unaids: Ulik, uforberedt og truet: hvorfor dristige tiltak mot ulikheter er nødvendig for å få slutt på aids, stoppe covid-19 og forberede seg på fremtidige pandemier. – Noen land har lyktes med å få kontroll på aidsutviklingen, og det viser at det er mulig, heter det i pressemeldingen, men nye hivtilfeller faller ikke raskt nok ettersom det er fortsatt halvannen million nye tilfeller hvert år. Seks av syv nye tilfeller blant tenåringer i Afrika sør for Sahara er blant jenter, og på verdensbasis har menn som har sex med menn (MSM) og sexarbeidere 25-30 ganger større risiko for å bli smittet.
Finansiering av aidstiltak lider av fokus på Covid-19, men FNs generalsekretær António Guterres mener det fortsatt er mulig å se slutten på aidsepidemien i 2030. – Men det krever økt innsats og politisk vilje, sier generalsekretæren.
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.