UNAIDS fortsetter arbeidet i Ukraina

I en pressemelding fra UNAIDS, sier leder av UNADIS Winnie Byanyima, at mennesker som lever med hiv risikerer livene uten jevn tilgang på hivbehandling. — Retten til helse og tilgang til hivbehandling må alltid beskyttes. Helsearbeidere, sivilt samfunn og deres brukere må aldri være mål i konflikter, understreker hun.

scheduleOppdatert: 01.03.2022

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

UNAIDS påpeker at den militære konflikten har påvirket alle i Ukraina, men er sannsynligvis ekstra vanskelig for personer som lever med hiv, og utsatte grupper som mennesker som bruker rusmidler, sexarbeidere, homofile og andre menn som har sex med menn og transpersoner. 

Her kan du lese hele pressemeldingen fra UNAIDS: UNAIDS urges protection and continuity of health and HIV services for people living with and affected by HIV in Ukraine 

Ukrainske myndigheter har sammen med sivilt samfunn og internasjonale organisasjoner hatt en av de største og mest effektive hivstrategiene i Øst-Europa og Sentral-Asia. Med den pågående militære konflikten, er det alvorlig risiko for at hivarbeidet blir satt tilbake, og at enda flere liv settes i fare. 

UNAIDS sier i sin pressemelding at som FNs generalsekretær António Guterres har understreket, er FN forpliktet til å gi støtte til mennesker i Ukraina, som allerede har lidd så mye død og ødeleggelse. 

Med støtte fra det globale fondet (the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) og den amerikanske organisasjonen PEPFAR (the United States President’s Emergency Plan for AIDS Relief) og UNAIDS, har ukrainske myndigheter og sivilt samfunn gjennom mange år gitt hivbehandling og forebyggende tiltak for mennesker som lever med hiv og utsatte grupper over hele Ukraina.  

UNAIDS understreker at de vil være aktivt til stede under den pågående krisen, og jobbe med å sikre tilgang til livsviktig behandling for mennesker som lever med hiv og andre utsatte grupper, med et særskilt fokus på ekstra sårbare grupper. UNAIDS vil også fortsette å jobbe for hivforebyggende arbeid, testing, medisiner og behandling for personer i Ukraina som er berørt av krisen. 

Les også

schedule31.01.2025

→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på

Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.

schedule31.01.2025

→ Vi vil gjerne høre fra deg

HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.