Undertrykkelse sprer hiv
Kriminalisering av utsatte grupper gjør det forebyggende arbeidet rundt hiv svært vanskelig. Overgrep og forfølgelse gjør at mange må jobbe i det skjulte i kampen mot hiv og for bedre levekår.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Olav André Manum
labelEmner:
Kriminalisering av utsatte grupper etablerer seg som et viktig tema også på den 18. internasjonale konferansen om hiv og aids, som nå foregår i Wien. Undertrykkelse driver epidemien fremover, og Jamaica er et godt eksempel. Homoseksualitet er forbudt. LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) forfølges både av staten og en homofob befolkning. Et av resultatene er at forekomsten av hiv blant msm (menn som har sex med menn) på Jamaica er svært høy: 33 prosent er smittet.
– Bare Kenya har en høyere forekomst av hiv blant msm enn Jamaica, hevder Shane McCarthy. Han kan selv stå som et eksempel på frykten som hersker blant msm på Jamaica. Shane McCarthy er ikke hans egentlige navn og han våger heller ikke legge ut portrettet sitt på internett i forbindelse med en artikkel om det homopolitiske og hivpolitiske arbeidet han og andre driver på Jamaica. Det forteller sitt om de vanskelige forholdene homofile og lesbiske jobber under der i landet.
McCarthy gjennomførte mandag en posterpresentasjon om ”The Pink Report”, ett medlemsbasert nettsted som hjelper msm med å bedre livskvaliteten sin til tross for forfølgelse og undertrykkelse. HivNorge møtte ham i den globale landsbyen på konferansesenteret.
– Prosjektet startet tidlig i 2010 som en Facebookside med hovedvekten på informasjon om underholdning, forteller McCarthy, – men etter hvert så vi behovet for mer politisk orientert informasjon.
Han beskriver et nettsted som etter hvert bygger opp et alternativt, aktivt undergrunnssamfunn for homofile. – Mange msm blir for eksempel kastet ut hjemmefra eller mister boligene sine, forteller han, – vi forteller dem hvor det er trygt å bo og hvilke steder de helst bør unngå om de ønsker å være i fred.
I løpet av noen måneder har nettsamfunnet vokst fra null til nærmere 200 medlemmer, forteller McCarthy, og veksten fortsetter stadig.
– Det neste trinnet i utviklingen vil bli å drive aktiv informasjon i forhold til å forebygge hiv og aids blant msm, fortsetter McCarthy. Vi jobber også med å utvikle applikasjoner som kan brukes på smarttelefoner. Der kan hivpositive legge seg inn og få påminnelser om når det er på tide å ta medisinen. Det vil gi bedre effekt av medisinene, sier han, – og dessuten være med på å forebygge at noen utvikler resistens.
Når samfunnet fortsetter å undertrykke msm og dermed indirekte bidrar til å øke forekomsten av hiv i denne gruppen, må vi selv gjøre det vi kan for å redde flest mulig liv, mener McCarthy. Han forteller at alt arbeidet foregår på frivillig basis. De får ingen støtte, men får en slags stilletiende aksept fra helsedepartementet på Jamaica. Det betyr i det minste at de får jobbe i fred uten aktiv undertrykkelse fra den kanten.
– Poenget er å bedre livene til homofile menn på Jamaica, sier McCarthy. – Vi opplever at det vi gir er et lite, men verdifullt bidrag. Og det fungerer for dem som er med.
Les også
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.
schedule21.11.2024
→ Ta ansvar for din egen helse!
Ta ansvar for din egen helse, var det desidert viktigste budskapet til forsamlingen på HivNorges temamøte om mannshelse, i anledning Den internasjonale mannsdagen 19. november.