Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

scheduleOppdatert: 02.05.2024

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Folkhälsomyndigheten går i dag ut og informerer om et pågående utbrudd av mpox i Stockholm, med et titalls personer diagnostisert i april, hvor alle har Sverige som smittested. I samarbeid med helsetjenesten og den regionale smittevernsenheten i Stockholm, utreder Folkhälsomyndigheten situasjonen for å avklare årsaken til økningen. I hovedsak er det menn som har sex med menn som har blitt rammet.

Symptomer på mpox

Mpox er en infeksjonssykdom som forårsakes av mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme. Viruset kan smitte gjennom nærkontakt og ubeskyttet sex, og symptomer er feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer.

I Norge er til og med april registrert to tilfeller av mpox i 2024. Det har vært flere store samlinger i Norden for menn som har sex menn den siste måneden, og dersom du mistenker å ha blitt smittet med mpox, anbefales du å kontakte fastlegen eller legevakten for å avtale time for rådgivning og testing. HivNorge kan også kontaktes for råd og veiledning rundt hvor du kan henvende deg.

Kommunene skal tilby testing

Ifølge Folkehelseinstituttet et det kommunene som er ansvarlig for å tilby vaksine mot mpox, og de som ønsker vaksine og er i målgruppene for vaksinering, kan kontakte kommunen de bor i.

I Oslo tilbys vaksine mot mpox til menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte (nye eller flere seksualpartnere). Vaksinen settes på Nydalen vaksinesenter.  Time må bestilles på forhånd ved å ringe Oslo kommunes vaksinesenter i Nydalen.

Les også

schedule21.01.2025

→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning

Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.

schedule15.01.2025

→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?

Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.