Vellykket behandling og PrEP virker

Folkehelseinstituttet har lagt frem statistikken over antallet hivdiagnostiserte i 2018. Den viser at smitteforebyggende tiltak som rask igangsatt og effektiv behandling og den forebyggende behandlingen PrEP virker.

scheduleOppdatert: 06.03.2019

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

I 2018 ble 191 personer diagnostisert med hiv, mot 213 i 2017. Nedgangen er størst blant menn som har sex med menn (msm) og personer som er heteroseksuelt smittet mens bosatt i Norge.

Menn som har sex med menn

Ifølge Folkehelseinstituttet viser nå meldte tilfeller blant menn som har sex med menn smittet mens de er bosatt i Norge en klart fallende utvikling. 71% av msm som ble diagnostisert i 2018 ble smittet i utlandet. Antallet som ble påvist smittet i Oslo har fortsatt å gå ned, og er redusert med nærmere 80% sammenlignet med toppen i 2009. De fleste (90%) av menn som har sex med menn opplyser at smitteoverføringen har skjedd med en tilfeldig partner.

Heteroseksuell smitte

Blant de som er smittet heteroseksuelt mens bosatt i Norge utgjør menn som har blitt smittet i utlandet den største gruppen. Thailand er fortsatt det vanligste smittestedet i utlandet, og Folkehelseinstituttet foreslår at PrEP bør vurderes til heteroseksuelle med høy risikoatferd, eksempelvis menn som regelmessig har ubeskyttet sex i Thailand og i andre høyendemiske områder.

Gruppen personer som ble smittet før ankomst til Norge består i hovedsak av mennesker som kommer til Norge som asylsøkere og familiegjenforening. En betydelig andel har allerede testet positivt før de ankommer og er kjent med diagnosen. Det er ifølge Folkehelseinstituttet en målsetting om at innvandrere skal tilbys hivtest innen tre måneder etter ankomst til Norge, men hvert år er det påvises det langtkommen hivinfeksjon eller aids hos innvandrere som har vært lenge i Norge. – Høy testoppslutning i utsatte innvandrergrupper i Norge er også en forutsetning for god epidemiologis overvåking, slår Folkehelseinstituttet fast i sin rapport.

Generelt er det et stort forbedringspotensial i å finne personer som lever med hiv i Norge uten å vite det gjennom kontaktsporing. Kun 6% av tilfellene i 2018 ble diagnostisert med bakgrunn i kontaktsporing.

– Behandling og PrEP virker!

HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad slår fast at publiseringen av statistikken over nye tilfeller av hiv i Norge i 2018 er svært gledelig. – Antallet msm som er smittet i Norge utgjør kun 29% av diagnostiserte msm i 2018, og antallet msm som er smittet i Oslo er 80% lavere enn smittetoppen i 2009. Man har nå tilnærmet full kontroll på hiv i Norge, sier hun.

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. Foto: Reidar Engesbak

PrEP ble gjort tilgjengelig som forebyggende behandling fra 2017, og Kolstad mener at innføringen av forebyggende hivmedisin PrEP, hivpositive på vellykket behandling, som betyr at de er smittefri, er hovedårsaken til nedgangen. – Over 1000 bruker nå PrEP. Og test-aktiviteten har også økt og dermed er nå mørketallene historisk lave.  Dette er utvilsomt starten på slutten av hivepidemien i Norge. Vi har tatt i bruk de viktigste verktøyene de siste årene og det virker, slår Kolstad fast.

Her kan du lese Folkehelseinstituttets rapport om hivsituasjonen i Norge per 31. desember 2018.

Les også

schedule28.02.2024

→ Hiv er ikke en forbrytelse 

I dag, 28. februar markerer vi at hiv ikke er en forbrytelse, på den globale HIV Is Not A Crime Awareness Day.

schedule26.02.2024

→ Er du ny i Norge og trenger hivmedisiner?

Alle som oppholder seg i Norge og lever med hiv, har rett til gratis hivbehandling. Denne får man hos leger på nærmeste sykehus med infeksjonsmedisinsk avdeling.