Verdens aidsdag med alvor og moro

Det blir store endringer for markeringen av verdens aidsdag i år. Det blir både konferanse og fest, og psykososiale tiltak står på dagsordenen. Blant hivpolitiske organisasjoner sprer det seg en erkjennelse av at hiv er en kronisk sykdom man blir gammel med. Det krever en ny tilnærming til sykdommen. På HIVOutcomes tidligere i år avsluttet […]

scheduleOppdatert: 19.02.2018

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Det blir store endringer for markeringen av verdens aidsdag i år. Det blir både konferanse og fest, og psykososiale tiltak står på dagsordenen.

Blant hivpolitiske organisasjoner sprer det seg en erkjennelse av at hiv er en kronisk sykdom man blir gammel med. Det krever en ny tilnærming til sykdommen. På HIVOutcomes tidligere i år avsluttet konferansen med en oppfordring til verdens myndigheter om å «forbedre livet til mennesker som lever med hiv.» Det er en oppfordring HivNorge har tenkt å ta videre opplyser styreleder Leif-Ove Hansen (bildet).

LIVSKVALITET
– I samarbeid med Nye Pluss legger vi den årlige HIV17-konferansen til verdens aidsdag, 1. desember, opplyser Hansen. Styrelederen i hivpositives interesseorganisasjon kan i likhet med mange andre slå fast at behandlingen nå er så god at det er på tide, også i Norge, å legge en ny 90 til UNAIDS’ mål om 90, 90, 90 innen 2020, altså at 90 prosent av alle hivpositive skal være diagnostisert, at 90 prosent av disse igjen skal være på behandling og at 90 prosent av hivpositive på behandling skal være smittefrie.

– Den siste 90-en betyr at 90 prosent av alle smittefrie skal ha god livskvalitet spesielt knyttet til helse og seksualitet, forklarer Hansen.

Det er et mål HivNorge vil jobbe for og har tenkt å sette ettertrykkelig på dagsordenen på verdens aidsdag 1. desember i år. Middelet er en dagskonferanse og arbeidstittelen er foreløpig satt til «Beyond Zero» eller «Videre fra null» om man vil. Det betyr å sette fokus på de andre sidene ved hiv, ikke minst psykisk helse og livskvalitet.

KVINNEPERSPEKTIV
– Dette vil vi koble sammen med å stille spørsmål rundt aldringsprosesser og hiv, effekter av medisiner over tid, komorbiditeteter, økning av hjerte/kar sykdommer med mer. Hva kan knyttes til hiv, hva skyldes medisinene, hva er helt naturlige aldringsproblemer og ikke minst, hva kan vi gjøre noe med?

Hansen lover også et tydelig kvinneperspektiv på konferansen. Det finnes en rekke ubesvarte spørsmål også rundt hiv og kvinners helse, og det er helt avgjørende at dette blir et perspektiv i det som presenteres. Han kan imidlertid også love at grunntonen i konferansen skal være positiv i mer enn en forstand. – Vi skal se fremover, slår han fast, vi skal snakke om det som kan hjelpe, det som vil øke livskvaliteten. I den forbindelse vil det også være viktig med et tydelig fokus på psykisk helse.

– Hivpositive er overrepresenterte med hensyn til depresjoner, hevder styrelederen.

– Hva er årsaken til dette og hva kan vi gjøre for å oppnå at psykiske lidelser blir et mindre problem for mennesker som lever med hiv? Vi skal se på hva kartlegginger rundt psykisk helse i Oslo, Tromsø og Kristiansand kan fortelle om hvorfor situasjonen er slik den er i Norge, fortsetter Hansen og legger til at det er gjort undersøkelser på psykisk helse og hiv flere steder i Norge, men at disse resultatene ikke er offentlige ennå. Hansen understreker at andre land har hatt mer fremskritt på disse feltene enn vi har hatt i Norge, så et av konferansens mål er å sette i gang en prosess som kan skape en tilsvarende utvikling også her. Foredragsholderne vil komme både fra inn- og utland.

FEIRE LIVET
På kvelden lover Hansen en stor fest som skal feire livet! Alle fra konferansen vil bli invitert og flere til. – Vi håper dette i dobbelt forstand kan bli en positiv tradisjon, for eksempel på lik linje med Life Balls som de har hatt i en årrekke i Wien. Disse arrangementene er en sprelsk feiring av livet samt Europas største veldedighetsball til fordel for mennesker som lever med hiv og hivsaken generelt.

– Vi har ikke formen helt klart for oss ennå, sier Hansen, men forsikrer at det blir stort. Allerede på nåværende tidspunkt er det en rekke artister som har sagt ja, selv om det er for tidlig å gå ut med navn på det nåværende tidspunkt. Om konferansen er et samarbeidsprosjekt, står festen helt og holdent for HivNorges egen regning.

Uansett, både konferanse og fest betyr at psykososiale tiltak for hivpositive nok en gang er satt på dagsordenen. Slike tiltak har nærmest vært etterlyst siden epidemiens dag én.

Les også

schedule16.02.2024

→ Oppdaterte retningslinjer for hivbehandling

De nasjonale retningslinjene for oppfølging og behandling av hiv er oppdaterte og inneholder noen endringer fra 2023-utgaven. Injeksjonsbehandling, koinfeksjon med hepatitt B og vaksinering mot lungebetennelse er blant endringene som løftes frem.

schedule02.02.2024

→ Å bli eldre med hiv

—Det er fint at vi diskuterer temaet å bli eldre med hiv, da det sier noe om hvordan det medisinske bildet på hiv har endret seg. Nå retter vi fokus mot å leve lengre med livskvalitet, og ikke bare å overleve, slo overlege Birgitte Stiksrud fast under HivNorges temamøte om å bli eldre med hiv.